VW'nin Türkiye aşkı dizel araçlar mı?

VW'nin Türkiye aşkı dizel araçlar mı?

Volkswagen’in Türkiye aşkının nedeni ortaya çıkmaya başladı. ABD ve Güney Amerika’nın yasakladığı yüzbinlerce dizel araç, gümrüksüz Türkiye’ye sokulabilecek.

Volkswagen yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştükten sonra “Türkiye'ye yatırım eğilimine” girerken, önceki gün cumhurbaşkanlığı kararıyla Volkswagen'e, kimsenin pek bir anlam veremediği özel teşvik geldi.

Sözcü gazetesinden Ali Gülen'in haberine göre, Volkswagen için 7 Ağustos 2019 tarihli kararname ile açılan özel teşvike göre, 100 bin adet kapasiteli yeni bir otomobil fabrikası kuran veya yatırımını en az 100 bin artıran yatırımcılara verilen destekler devam edecek ve bu desteklere daha önce girdiği belirtilen A, B, C segmentli araçların dışında, silindir hacmi 1600 cc'nin altındaki otomobiller de girecek. Ve bunlar gümrük vergisi ödemeden ithal edilebilecek.

Gümrüksüz araçlar gelecek

Yeni teşvik kararnamesi, 2012'de Hyundai için getirilmiş olan yasanın genişletilmesi şeklinde oldu. Buna göre getirilecek otomobil sayısı, teşvik belgesinde yer alan toplam otomobil sayısının yüzde 15'ini aşamayacak. Yani yüz bin otomobil üretilmesi halinde en az 15 bin otomobil, ABD'den gümrük vergisi ödemeksizin Türkiye'ye sokulacak. ABD'den Türkiye'ye otomobil ithalatından şu anda yüzde 60 vergi alınıyor. Güney Amerika ülkelerinden yapılan ithalatta da bundan daha az olsa da vergi alınıyor.

Amerika kıtasındaki stoklar

Bu teşvikle, Volkswagen sıfır gümrüklü Türkiye'ye araba sokacak ve bunları iç piyasada satacak, bu ülkelerdeki stoklar ise eriyecek. Volkswagen de, Kuzey ve Güney Amerika'daki otomobilleri çöpe atma zorunluluğundan kurtulacak. Böylece milyarlarca dolarını kurtaracak.

Gümrüksüz otomobil getirip Türkiye'de satma işlemi, yatırımın yüzde 20'sinin ödenmesinden başlayacak ve bitene kadar devam edecek. Böylece Volkswagen, ABD'deki ve Güney Amerika'daki stoklarını getirip Türkiye'de eritecek. Çevreyi kirleten ve halen ABD'deki bantlarda üretimi süren araçlar, Türkiye'de yollara çıkacak.

HABERE YORUM KAT