Volkswagen, düşen kâra rağmen çalışanlarına ikaramiye yağdırıyor

Volkswagen, düşen kâra rağmen çalışanlarına ikaramiye yağdırıyor
Volkswagen, kârının %30,6 düşmesine rağmen Almanya’daki çalışanlarına geçen yıla göre daha yüksek bir ikramiye ödeyecek.

Volkswagen, 2023 yılında daha az araç sattı ve net kârı %30,6 oranında düştü. Buna rağmen, Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi, Almanya’daki 120.000 çalışanına geçen yıla kıyasla daha yüksek bir ikramiye ödeyecek.

Bu durum, şirketin geçen yıl ekonomik sıkıntılar nedeniyle toplu işten çıkarmalar ve fabrika kapatma tehdidinde bulunmasının ardından geldi. Ancak sert müzakereler sonucunda Volkswagen yönetimi, işçi sendikası IG Metall ve iş konseyi, 2030 yılına kadar iş garantisi sağlayan bir toplu iş sözleşmesi üzerinde anlaşmıştı. Bu anlaşmada maaş artışı yer almazken, fabrikaların kapatılmayacağı belirtilmişti.

Çalışanlara 4799,50 euro ikramiye

Volkswagen çalışanları, Kasım ayında 1879,50 euro almıştı. Mayıs maaşlarıyla birlikte ek olarak 2920 euro daha ödenecek. Böylece toplam ikramiye 4799,50 euroya ulaşacak. Geçen yıl ise bu miktar 4735 euro olmuştu.

Volkswagen, bonus miktarının nasıl hesaplandığını şu şekilde açıklıyor: Şirketin ana markaları olan VW Binek Araçlar ve VW Ticari Araçlar’ın son iki yıldaki operasyonel kazançlarının %10'u çalışan başına ortalama bir miktar olarak belirleniyor. (Porsche, Audi ve Seat gibi diğer markalar hesaba katılmıyor.)

Volkswagen’in İnsan Kaynakları Direktörü Gunnar Kilian, şirketin güçlü geçmiş yıllarına dayanarak bu bonusların verildiğini belirtti: "Mevcut performans primimiz, geçtiğimiz iki mali yılın sağlam sonuçlarına dayanıyor."

2025 ve 2026'da Mayıs ikramiyeleri kalkıyor

İş Konseyi Başkanı Daniela Cavallo ise Volkswagen’in ikramiyeleri azaltmak istediğini, ancak sendikanın bunu şimdilik engellediğini söyledi: "Şirket, şimdiden kısıntıya gitmek istedi. Ancak biz bunu önleyebildik."

Buna rağmen, 2025 ve 2026 yıllarında Mayıs ayında verilen ek primler kaldırılacak. Ancak Kasım aylarında 1900 euro civarında ödemeler yapılmaya devam edecek. 2027’den itibaren kar paylaşımı oranı artırılacak:

  • 2027’de %20
  • 2028’de %40
  • 2029’da %50 seviyesine çıkacak.

VW CEO’su Blume 10,35 milyon euro kazandı

Volkswagen çalışanlarının aldığı ikramiyeler, şirketin CEO’su Oliver Blume’un maaş artışıyla kıyaslandığında oldukça düşük kalıyor. Volkswagen’in yıllık faaliyet raporuna göre Blume’un toplam kazancı 10,35 milyon euroyu buldu. Bu rakama emeklilik planları ve değişken primler de dahil. Geçen yıla kıyasla %6,5 oranında bir maaş artışı aldı.

Hissedarlar da kâr payı alacak

Volkswagen, hissedarlarını da unutmadı. Şirket yönetimi, 2024 yılı için adi hisseler başına 6,30 euro, imtiyazlı hisseler için 6,36 euro temettü dağıtılmasını önerdi.