Volkswagen, BMW ve Mercedes'in üretimindeki düşüş Alman ekonomisini endişelendirdi

Volkswagen, BMW ve Mercedes'in üretimindeki düşüş Alman ekonomisini endişelendirdi

Almanya'da, sanayi üretiminin mart ayında beklenenden fazla düşmesiyle resesyon endişeleri arttı. Mart ayında sanayi üretimi yüzde 3,4 düşerek piyasalardaki yüzde 1,3'lük beklentinin üzerinde gerçekleşti.

Almanya'nın en büyük ekonomisi olan sanayi sektörü, otomobil imalatındaki keskin düşüş nedeniyle mart ayında yüzde 3,4'lük bir düşüş kaydederek resesyon endişelerini hızlandırdı. Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi martta bir önceki aya göre yüzde 3,4 azaldı. Bu, piyasalardaki yüzde 1,3'lük düşüş beklentisinin üzerinde bir gerilemeyi temsil ediyor.

Mart ayındaki sanayi üretimindeki düşüş, geçen hafta açıklanan fabrika siparişlerindeki düşüşün ardından geldi. Zayıflayan küresel ekonomi etkisiyle fabrika siparişleri martta yüzde 10,7 azalarak Nisan 2020'den bu yana en büyük aylık düşüşü yaşamıştı. Alman ekonomisindeki resesyon endişeleri, bir süredir iyileşme işaretleri gösteren umutları gölgelemekte.

Ayrıca şubat ayında yüzde 2 artış olarak açıklanan sanayi üretimi verisi yüzde 2,1 artışla revize edildi. Mart ayında enerji ve inşaat sektörleri hariç sanayi üretimi yüzde 3,3 azaldı. Ara malı üretimi yüzde 4,4 ve tüketim malları üretimi yüzde 0,1 azalırken, enerji üretimi yüzde 0,8 artış gösterdi ve inşaat sektöründe yüzde 4,6'lık bir düşüş yaşandı. Almanya'nın otomotiv endüstrisi, Volkswagen, BMW ve Mercedes gibi markalarıyla temsil edilen sektörde yüzde 6,5'lik keskin bir düşüş kaydetti.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, mart ayında beklenmedik bir şekilde keskin bir düşüş yaşandığını belirterek, sanayide üretimin yılın başında güçlü bir şekilde artmasının ardından bu düşüşün hayal kırıklığı yarattığını ifade etti.

HABERE YORUM KAT