Viyana’da tuhaf bir 15 Temmuz anması: Eski Bakan Kneissl’dan kürsüde diplomasi dersi

Viyana’da tuhaf bir 15 Temmuz anması: Eski Bakan Kneissl’dan kürsüde diplomasi dersi

Avusturya’da, T.C. Viyana Büyükelçiliği tarafından düzenlenen “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” programı alışılmadık mesajlara sahne oldu. Salonda soğuk rüzgârlar esti.

Son aylarda Türkiye ve Türkiye kökenli gruplar, Avusturya siyasetinin en önde gelen gündem konularından biri olmasına rağmen Türk medyasında bu gelişmelerden hiç söz edilmemesine yanıt aranıyor. Tam bir karartma uygulanan Viyana'daki tartışmalar çerçevesinde, Avusturya siyaset sınıfının Ankara'nın Avusturya'da izlediği politikaya ağır suçlamalarda bulunduğu gözleniyor. Böyle bir ortamda yapılan 15 Temmuz anması, diplomatik skandallar da içeren bir toplantıya dönüştü.

Viyana Büyükelçiliği tarafından düzenlenen programa, Avusturya eski Dışişleri Bakanı Karin Kneissl ile Efes antik şehirde kazı çalışmaları yapan Dr. Sabine Landstätter katıldı. Karin Kneissl “Nasıl diplomat olunur?” dersi verirken, Landstätter Efes kazılarından söz etmekle yetindi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin kültürel boyutuna değinen konuşmacılar, ilişkilerin daha da genişletilmesini isterken, kürsüye gelen Avusturya Dışişleri eski Bakanı Karin Kneissl’ın konuşması esnasında salonda buz gibi bir hava esti. Bazı gözlemcilere ve sosyal medyada yer alan yorumlara göre, son günlerde Favoriten olaylarına ilişkin söylemleriyle başı dertte olan Büyükelçi Ozan Ceyhun, eski Bakan Karin Kneissl´i 15 Temmuz için konuşmacı olarak davet ettiğine adeta pişman oldu.

15 TEMMUZ’DAN SÖZ ETMEDİ

15 Temmuz darbe girişiminin gerçekleştiği gecede yaşananlarla  Avusturyalıların empati kurması istenirken, Kneissl  konuşmasında tek kelimeyle bile 15 Temmuz’a değinmedi ve Viyana Diplomasi Akademisi notlarını okumakla yetindi.  Eski Bakan, diplomatlık dersleri verirken kullandığı “Diplomatlar kızmazlar, not alırlar” ifadeleri, yine bazı gözlemcilere göre, adeta Büyükelçi Ozan Ceyhun’a bir mesajdı. 

Efes antik şehirde kazı çalışmaları yapan Dr. Sabine Landstätter 

EFES ARKEOLOJİ KAZILARINDAN ANLATTI

Öte yandan Efes kazılarının müdürü Dr. Landstätter de Türkçe yaptığı konuşmada darbe girişiminin yapıldığı günlerde Efes’te bulunduğunu belirtti. İki ülkenin diplomatik ilişkileriyle ilgilenmediğine vurgu yapan Dr. Landstätter tek isteğinin Efes antik kentte yeniden araştırmaların başlaması olduğunu kaydetti. 120 yıldan bu yana Avusturyalı arkeologların Efes’te araştırmalar gerçekleştirdiğini bildiren Dr. Landstätter buradan kurulacak kültür köprüsünün, diplomatik ilişkilerde olumlu etki yaratacağını kaydetti.

Sinevizyon gösterimi ile 15 Temmuz darbe girişimi sürecinin aktarıldığı anma programına Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun’un ev sahipliğinde, büyükelçilik mensupları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

+49 – VİYANA

HABERE YORUM KAT
1 Yorum