Tehlikeli oyunlar : Viyana sokaklarında Türkiye sıcağı

Tehlikeli oyunlar : Viyana sokaklarında Türkiye sıcağı

Viyana'da geçtiğimiz iki günde Türkiye kökenli grupların karşı karşıya gelmesiyle oluşan gergin havanın ortadan kaldırılması için çabalar sürüyor. Yabancı karşıtı Avusturya sağı, yine “Dediğimiz çıkıyor” iddiasında. 

Viyana'nın Favoriten semtinde çarşamba ve perşembe günleri Türkiye kökenli sağ ve sol gruplar arasında çıkan kısa süreli arbedenin bir başlangıç olmasından korkuluyor. Katılımı yüksek olmayan ama çevredeki bazı lokal ve derneklere saldırıların ve bu arada bazı gözaltıların da yaşandığı olaylar, Avusturya siyasetini tedirgin etti. Gelişmeler, gecikmeli olarak Avusturya ana akım medyasında da geniş biçimde verilmeye başlandı. Olaylarda “Allahü Ekber” ve “Recep Tayyip Erdoğan”sloganlarının da atıldığını ileri süren çevreler, ortada bir provokasyon olduğunu ileri sürdüler. Ancak sosyal medyada bütün sloganların ve olayların geniş biçimde görüntülendiği gözlendi. 

OLAYLAR KAMERALARA BÖYLE YANSIDI: 

OLAYLAR NASIL ÇIKTI?

Çarşamba günü yapılan bir gösteriden sonra bölgede bulunan ve bazı sol derneklerin de bünyesinde yer aldığı Ernst-Kirchweger-Haus (EKH), iddialara göre, çok sayıda bir grup aşırı sağcı Türk tarafından sarıldı. Bir serbest gazeteci, medyada da yer verilen izlenimlerinde, EKH'ye yakın bir Türk-Kürt lokalinin saldırıya uğradığını, burada arbede yaşandığını bildirdi. EKH çevresinde iki grubun kavgası sırasında vitrin ve otomobil camlarının kırıldığı saptandı. 

Olaylar sol ve Kürt gruplarca perşembe öğleden sonra düzenlenen bir gösteriye dışarıdan müdahale sonucu tekrar alevlendi. Perşembe gecesi çıkan ve sosyal medyanın da işe karışmasıyla yayılan olaylarda Viyana polisinin 6 kişiyi gözaltına aldığı bildirildi. İddialara göre, Türk milliyetçilerinden oluşan saldırgan grup Avusturya'ya yasak olan bozkurt işareti yapıyorlardı. Sosyal medyada yayımlanan birçok görüntüde patlamalar ve bu tür sloganların, işaretlerin yer aldığı gözlendi. Saldırgan grubun bir balkonu da ateşe verdiği, bir polisin atılan taşlarla yaralandığı ve bir parmağının kırıldığı bildirildi.

Sağcı Türklerin oluşturduğu gruptan birkaç kişinin dernek binasına girmeye çalıştığı, bu nedenle gözaltına alındığı iddia edildi. Bu arada bir Kürt göstericinin de elinde bıçakla insanları tehdit ettiği için gözaltına alındığı bildirildi. 

Sosyal medya üzerinden bölgeye çağrılan Türklerin birkaç yüz kişilik bir grup halini alması ve olayların büyüme eğilimi göstermesi üzerine tüm bölgeden polis birlikleri olay yerine çağrıldı. Bölge perşembe gece yarısına kadar trafiğe kapatıldı. Olaylar gece yarısına doğru yatıştı. Ancak kimi yayın organlarında, özellikle sosyal medyada ileri sürüldüğü gibi bölgede iki grubun kitlesel bir kavgasının yaşanmadığı da kaydedildi. 

Viyana polisinden yapılan açıklamada, izlenen yatıştırma ve “olayları tırmandırmama” politikasının olumlu bir sonuç verdiği, büyük bir çatışma yaşanmadığı vurgulandı. 

KABUL EDİLEMEZ OLAYLAR 

Gelişmeleri yakın takibe alan Viyana merkezli Avusturya Türk Kültür Cemiyeti (TKG), bir bildiri yayımlayarak bu tür olayların kabul edilemez olduğunu belirtti. TKG, 30 sivil toplum örgütü ve Favoriten semtindeki işyeri sahipleriyle konuşulduğunu, bunların da son iki günde yaşanan olayların bu şekilde gelişmesine çok şaşırdıklarını hatırlattı. Bildiride, bölgedeki insanların bu olaylarla bir ilişkisinin olmadığını, böyle şeyler yaşamak istemediklerini belirttikleri de vurgulandı. 

“Allahü Ekber” ve “Recep Tayyip Erdoğan” gibi sözcüklerin Viyana sokaklarında slogan gibi atılmaması gerektiğini belirten TKG, bu tür olaylar üzerinden Avusturyalıların veya Türkiye kökenli insanların kışkırtılmamasını istedi. TKG, Avusturya Türklerinin çoğunluğunun “Türkiye'den sorun ithaline” karşı çıktığını belirterek, “Türkiye'den ve dünyadan Viyana'ya veya Avusturya'ya sorunlar taşıyarak bunlarla siyaset yapmak isteyenlerin buraya hoş gelmediğini” vurguladı. TKG bildirisinde, bu tür gösterilere izin veren Viyana polisi de eleştirildi ve güvenlik güçleri bu iki grubun bir araya gelmesini engellemeye çağrıldı. Gösteri düzenleme hakkının kötüye kullanılmasına karşı önlem alınmasını isteyen TKG, “Bu olaylara ya gerçekten teröristler karışırsa ne olur?” sorusunu sordu. 

DİĞER TEPKİLER

Avusturya siyaset sınıfının, özellikle de aşırı sağın, yaşanan gelişmeleri kendi siyasi hesapları için kullanmaya çalıştığı gözlendi. Ancak her kesimin Türkiye'deki cepheleyşmelerin Avusturya'ya taşınmasından son derece tedirgin olduğu da dikkat çekti. 

Viyana'nın sosyal demokrat Belediye Başkanı Michael Ludwig, yaşananları kabul edilemez, olayların hoşgörülemez olduğunu bildirdi. Başkan Yardımcısı ve Yeşil politikacı  Birgit Hebein, açıklamasında Viyana'da faşizme yer olmadığını söylerken, Yeşiller'in Dış Politika Sözcüsü Ewa Ernst-Dziedzic, “Türk milliyetçilerinin saldırılarını” sert bir dille mahkûm etti ve Türk Büyükelçisi Ozan Ceyhun'a, bu faşist taşkınlıklarda payı olduğu gerekçesiyle sorumluluklarını hatırlatacağını bildirdi. 

Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer ve Uyum Bakanı Susanne Raab çatışmaları herhangi bir tarafı tutmadan kınadı. Yazılı bir açıklama yapan Nehammer, Avusturya sokaklarında Türklerin çatışmalarına asla hoşgörü göstermeyeceklerini belirtti. Benzer bir açıklama da Raab’tan geldi:  “Viyana sokaklarında göçmen gruplar arasında çatışma istemiyoruz.” 

“Kur’an koronadan daha tehlikeli” sözüyle Avusturya’da siyaset dünyasının ve Müslümanların şimşeklerini üzerine çeken aşırı sağcı FPÖ lideri Norbert Hofer de olaylara tepkisini “Viyana şehrinde bir yandan aşırı sol gruplar ve Kürtler, diğer yandan Türk milliyetçileri, bozkurtlar ve Erdoğan taraftarları ile çifte aşırı uç sorunumuz var” sözleriyle aktardı.  

+49-VİYANA

 

HABERE YORUM KAT
3 Yorum