Viyana’da sosyal demokrasi moral depoladı: Aşırı sağ ağır darbe aldı

Viyana’da sosyal demokrasi moral depoladı: Aşırı sağ ağır darbe aldı

Dün yapılan Viyana belediye ve eyalet meclisi seçimleri aşırı sağcı FPÖ için bir çöküşe karşılık geldi. Sosyal demokrasi ise beklentilerin üzerinde bir oy oranına ulaşarak özgüven tazeledi. Yeşiller de mutlu.

Avrupa’da üst üste ağır yenilgiler alan ve siyasal gündemdeki eski ağırlığını tümüyle yitirmeye hazırlanan sosyal demokrasi, Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ile Viyana seçimlerinde güven tazeledi. SPÖ ilk belirlemelere göre bir önceki seçime göre 3 puanlık bir artışla oyların yüzde 42,2’sini kazanmayı başardı ve mevcut Belediye Başkanı Michael Ludwig seçimi zaferle kapatmış oldu.

Yaklaşık 400 bin seçmenin mektup yoluyla oy kullanması nedeniyle resmi sonuçların hafta içi açıklanması beklenen seçimde, sırasıyla Başbakan Sebastian Kurz’un başında bulunduğu merkez sağ Avusturya Halk Partisi yüzde 18,8, Yeşiller Partisi yüzde 14,1, aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) yüzde 7,7 ve Yeni Avusturya Partisi (NEOS) yüzde 7,8 oranında oy aldı. Bu sonuçlara göre, eyalet meclisine SPÖ 47, ÖVP 20, Yeşiller 15, NEOS 9 ve FPÖ 9  temsilci gönderiyor. Belediye başkanlığı görevini 5 yıl daha sürdürecek Ludwig’in eyalet yönetimi için koalisyon kurması gerekiyor.

FPÖ lideri Norbert Hofer, 23 puan yitirerek yüzde 7,7’ye düşen partisinin başarısızlığında kişisel bir sorumluluk kabul etmedi ve yenilgiye neden olarak, önceki lider Heinz-Christian Strache’nin skandallarıyla partiye olan seçmen güveninin yitirilmesini gösterdi.

İrili ufaklı 13 siyasi partinin yarıştığı seçime yüzde 63 katılım oldu. Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle seçmenlerin önemli bir çoğunluğu mektup yoluyla oylarını kullandı. 

AŞIRI SAĞCILAR KAYBETTI

Geçen seçimde yüzde 30’un üzerinde oy almayı başaran aşırı sağcı partinin 23 puan oy kaybetmesi seçimin en dikkati çeken sonucu olarak öne çıktı. Ayrıca “İbiza skandalı” nedeniyle aşırı sağcı FPÖ’den ayrılmak zorunda kalan eski Başbakan Yardımcısı ve FPÖ’nün eski Genel Başkanı Heinz-Christian Strache de kurduğu yeni oluşumla girdiği Viyana seçimlerinde yüzde 5'lik seçim barajına takıldı.

Bu arada SPÖ listesinden Şafak Akçay’ın, Yeşiller listesinden de Berivan Aslan’ın eyalet meclisine seçildikleri kesinleşti. Yeşiller’den Berivan Aslan, twitter hesabından yaptığı teşekkür açıklamasında “Vekil olarak tekrardan siyasete dönmem beni sevindiriyor” dedi ve kendisine verilen desteğe teşekkür etti.

Muhafazâr “Türk listesi” SÖZ, ilk belirlemelere göre, yüzde 1,6’lık bir orana ulaştı. 

Viyana’da yayımlanan Türkçe haber portalı Yeni Vatan, ilk sonuçların hemen ertesinde seçimleri şöyle değerlendirdi:

AŞIRI SAĞ DİBE VURDU, AMA...

“Kaybedenlerden biri de adeta skandallar partisi haline gelen FPÖ oldu. Parti, ilk tahminlere göre yüzde 7,7 alırken, 2015’te bu oran yüzde 30,79 idi.

Parti yönetimi kayıplarının nedenini eski parti lideri Heinz-Christian Strache’de görüyor. Parti yetkilileri, eski Başbakan Yardımcısının İbiza skandalı ve giderler meselesine atıfta bulunarak, 'Güven kaybedildi' dedi ve ekledi: 'Mevcut parti liderliği bu konuda hiçbir şey yapamaz.'

FPÖ Başkanı Hofer ise, bundan sonra partinin artık birbirine bağlı kalmasının çok önemli olduğunu söyledi. Eski parti lideri Heinz-Christian Strache’nin dahil olduğu İbiza Skandalı ve harcamalar skandalından sonra, 'Viyana’daki seçimlerin FPÖ için özellikle zor olacağı başından beri belliydi' diyen Hofer, 'Bugün çok zor bir gün, ama beklenen bir şeydi' dedi. Skandalların ardından parti olarak, 'çantada 20 kilo taşla' seçim kampanyasına katılmak zorunda kaldıklarını söyledi.

FPÖ’NÜN SEÇİM PANKARTLARI…

FPÖ Viyana adayı Dominik Nepp’e göreyse kaybediş İbiza olayında başladı. Nepp, FPÖ’nün İbiza faturasının bedelini ödediğini söyledi ve 'Tabii ki bu acı verici' açıklamasını yaptı. ORF’e konuşan Nepp, 'Şimdi asıl mesele, sıkı ve tutarlı çalışmayla güveni yeniden kazanmak' dedi. İstifa etmeyi düşünüp düşünmediği sorulduğunda, sonucun analiz edilmesi gerektiğini söyledi ve önümüzdeki aylarda yapılacak olan parti konferansına değindi.

İlk tahmini sonuçlara göre baraj altında kalmasına rağmen kendinden oldukça emin olan THC Başkanı Heinz-Christian Strache ise, yüzde 5’in oldukça üzerine çıkacağına inandığını söyledi. 'Seçmenler her zaman haklıdır' diyen Strache, eski partisi FPÖ ve onun 'kalpsiz', 'buz gibi' sözleriyle tanımladığı haleflerine ise ateş saçtı. Strache FPÖ’nün en iyi adayının bu çöküşün ardından istifa etmesi gerektiğini söyleyerek, FPÖ’nün kaybetmesinin nedeni olarak şu anki liderleri işaret etti.”

+49 – VİYANA

Kaynak: www.yenivatan.at

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT