Viyana'da siyasal İslam çembere alınıyor: Ozan Ceyhun hedefte

Viyana'da siyasal İslam çembere alınıyor: Ozan Ceyhun hedefte

Türkiye Büyükelçisi Ozan Ceyhun'un bir konuşmasının ve siyasal İslam'ın Müslümanlar üzerindeki etkisinin Kültür Dairesi'nce araştırılmasını sağlayan Avusturya Uyum Bakanı Raab, çemberi daraltıyor.

Avusturya'daki Müslümanların yabancı ülkelerin oyuncağı olmaması için çaba harcadığını bildiren Viyana'nın girişimleri, yeni boyutlar alıyor. Özellikle Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun'un Ramazan'da düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmayı yakın takibe alan Avusturya hükümeti, “toplumu bölme” çabalarına karşı uyardı. 

Başbakanlığa bağlı ve görev alanları arasında dinler arası ilişkiler de bulunan Kültür Dairesi, söz konusu toplantıyı ve Ceyhun'un konuşmasını incelediklerini, bu konuşmanın yürürlükteki İslam Yasası'na aykırı olmadığını, ama Avusturya'daki toplumsal uyum çabalarına karşı bir eğilim içerdiğini bildirdi. Ceyhun'un tartışmalı konuşmasının toplum siyaseti açısından da bölücü bir niteliğe sahip olduğu ileri süren Kültür Dairesi, bu araştırmayı Uyum Bakanı Susanne Raab'ın görevlendirmesiyle yapmıştı. 

Kültür Dairesi, hazırladığı raporda, uyum siyaseti açısından Türkiye Büyükelçisi'nin kullandığı ifadelerin olumsuz bir etki yarattığını, ama yürürlükteki İslam Yasası'nı ihlal etmediğini belirtirken, “Avusturya'da siyasal İslam'la yakın bir ilişki içinde olan derneklerin daha yakından izlenmesini ve değerlendirmeye alınmasını” önerdi. 

Çeşitli değerlendirmelerde, bu tür derneklerin etkinliklerinin geçen hafta Viyana'nın Favoriten semtinde çıkan önceki haftaki olaylar gibi sonuçlar verdiğine dikkat çekilirken, Uyum Bakanı Susanne Raab, Avusturya'daki siyasal İslam aktörlerinin istedikleri gibi hareket edememelerini istedi. Raab, bunun için “Avusturya devletinin yeterli müdahale olanaklarına sahip olması gerektiğini” de vurguladı. 

+49-VİYANA

HABERE YORUM KAT