Viyana’da “AKP’li sosyal demokrat vekil” tartışması mı? Mansur Yavaş’ın tebriği gündemde

Viyana’da “AKP’li sosyal demokrat vekil” tartışması mı? Mansur Yavaş’ın tebriği gündemde

Mansur Yavaş geçmişte kendisini ziyarete gelen ve Viyana Belediyesi adına vaatlerde bulunan Aslıhan Bozatemur’un SPÖ listesinden Viyana Meclisi’ne girmesini İnstagram’dan kutladı. Bozatemur’un bağlantıları ve sosyal demokratlığı tartışmalı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş,  Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig’in ofisinde çalışan ve kısa süre önce de SPÖ’den Viyana Meclisi‘ne giriş yapan Türk kökenli Aslıhan Bozatemur’u İnstagram’dan kutladı. 

Başkan Mansur, AKP çevreleri ve Milli Görüş ile ilişkileri tartışmalara neden olan Aslıhan Bozatemur’u İnstagram’dan şu ifadelerle kutladı:

“Viyana Eyalet Milletvekili seçilen Ankaralı hemşehrimiz Aslıhan Bozatemur’u yürekten kutluyorum. Kendisi yıllardır Ankara ile Viyana ilişkilerinin sürdürülmesinde büyük bir emek ortaya koyuyor. İlerleyen süreçte de uluslararası iş birliğimize sağlayacağı katkılara inancım tam.”

yavas-bozatemur2.png

ENCÜMENDİ AMA....  

Encümen olarak Nisan 2019‘da  Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile görüşen Bozatemur, Türk medyasında “Viyana Belediye Başkan Yardımcısı” olarak takdim edildi. Avusturya’da yayınlanan Krone gazetesinin haberine göre, Viyana-Floridsdorf Belediyesi’nin Avusturya Sosyal Demokrat Partili ( SPÖ)  ilçe meclis üyesi Aslıhan Bozatemur, 20 Nisan 2019’da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından karşılandı. Bozatemur’un randevusu Japon Büyükelçisi’nden sonra, bir ABD temsilcisinden önceydi. 

Türk medyası 20 Nisan’daki buluşma hakkında kapsamlı haber yaptı. Hatta kendisinden “Viyana Belediye Başkan Yardımcısı” olarak söz edildi. 

Bununla birlikte ekranlara gelen haberlerde Mansur Yavaş ile görüşmesi esnasında Bozatemur’un bir adım daha ileriye giderek ve büyük ihtimalle bir “dil sürçmesi” sonucu “Eyalet Başbakanı olduğumuzda…” ifadesine yer verdiği saptanmıştı. Görüşmenin sonunda vedalaşırken de, görevi olmadığı halde, “O projeyi de unutmayın” şeklindeki uyarısı dikkat çekmiş, bazı sosyal demokrat çevrelerin eleştirilerine neden olmuştu. 

yavas-bozatemur1.png

UNVANI KİM KARIŞTIRDI?

“Viyana Belediye Başkan Yardımcısı” unvanını bu ilişkilere kimin karıştırdığı, tartışma konusu. Ancak Aslıhan Bozatemur’un unvanını “Belediye Başkanı Danışmanı” olarak beyan ettiği de söylentiler arasında yer alıyor. 

“Tartışma ve eleştiri tetikleyen” bir diğer konu ise, iddialara göre, Aslıhan Bozatemur’un görüşmede Viyana Belediyesi adına vaatlerde bulunması oldu. Bozatemur, Mansur Yavaş’a Viyana Belediyesi adına “Akıllı Ankara” projesine destek ve her dört yılda bir yenilenen iki kardeş şehir arasındaki anlaşmanın yenilenmesi gibi vaatlerde bulunmuştu.

SEDA SAYAN’I TÜRK KADINININ SEMBOLÜ İLAN ETMİŞTİ

Öte yandan Avusturya’da Adem Höyük (Çetin) tarafından yayınlanan “Virgül” adlı haber portalının alay konusu yaptığı bir habere göre, Bozatemur, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nünde Seda Sayan’ı kadınlar matinesinde “İşte Türk kadınının gücü” diye tanıtmıştı ve Seda Sayan’ı “Türk kadının sembol ismi” ilan etmişti. Habere göre, o dönemde bu duruma Seda Sayan’ın kendisi de şaşırmıştı. 

“UİD VE MİLLİ GÖRÜŞ DESTEĞİNİ ALDI” İDDİALARI

Diğer taraftan Aslıhan Bozatemur hakkında daha önce çıkan bir haberde de pozisyonu için “müsteşar” ifadesi yazılmıştı. Viyana Meclisi SPÖ milletvekili olan Aslıhan Bozatemur aynı zamanda partisinin meclisteki uluslararası ilişkiler grubunun da üyesi olarak çalışmalarına başladı. 

Viyana seçimlerinde Aslıhan Bozatemur’un AKP’nin Avrupa uzantısı UİD’nin ve Milli Görüş’ün desteğiyle öne geçtiği Avusturya basınında konuşuluyor. Başkan Michael Ludwig’in yoğun desteği ise eleştiriliyor.

Avusturya’nın ünlü haftalık haber dergisi Profil’e göre, bu etkinlikleriyle birlikte AKP’nin Avrupa yapılanması olarak bilinen Uluslararası Demokratlar Birliği’nin (UID) seçim döneminde büyük desteğini de arkasına alan Bozatemur için, UID Avusturya Başkanı Mahmut Koç da propaganda yapmıştı. Bozatemur’un WhatsApp üzerinden Bozatemur’a oy çağrısında bulunduğu ses kaydı ise Profil dergisinin redaksiyonunda yer alıyor. 

+49 – VİYANA

HABERE YORUM KAT