Viyana seçiminde Türkiye kökenli seçmenin rolü büyük: “Oyuna sahip çık”

Viyana seçiminde Türkiye kökenli seçmenin rolü büyük: “Oyuna sahip çık”

Avusturya’nın başkenti Viyana’da pazar günü yapılacak belediye başkanlığı seçimleri öncesi bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Türk kökenli seçmenlere sandık başına gitmeleri çağrısında bulundu.

Avusturya’nın başkentinde yeni yönetimi belirleyecek olan pazar günkü yerel seçimde yaklaşık 1 milyon 150 bin seçmen sandık başına gidecek. 80 bine yakın Türk kökenli seçmenin bulunduğu şehirde, yüzde 7’nin üzerinde bir oya sahip Türklerin tercihleri kilit önem taşıyor.

20201010-2-44767332-58787379-web.jpg

İrili ufaklı 13 partinin yarıştığı seçim haftalar öncesinden iktidarın büyük ortağı merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve İkinci Dünya Savaşı sonrası Viyana’da yönetimi kimseye kaptırmayan Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) arasında güç gösterisine sahne oldu.

Siyasal gözlemcilere göre, ÖVP Genel Başkanı ve Başbakan Sebastian Kurz, iktidarda olmanın verdiği güçle, esasında bir yerel seçim olan Viyana eyalet seçimini milletvekili seçimleri havasına sokarak, sosyal demokratların 75 yıllık kesintisiz iktidarını sonlandırmayı hedefliyor. Ancak kamuoyu araştırmaları SPÖ’nün bu seçimi de büyük arayla önde kapatacağını gösteriyor.

KURZ’UN “İSLAMCILIK” KARŞITI STRATEJİSİ

Türkiye’nin yanı sıra ülkedeki Türk ve Müslüman toplumu üzerinden de “SPÖ’ye vurmaya çalıştığı” ileri sürülen Başbakan Kurz, seçim kampanyası boyunca dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüsü de (Covid-19) gündeme taşımasıyla dikkat çekti. Oy oranını artırmak için kendi sağına yönelen Kurz’un aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisinin (FPÖ) söylem ve sloganlarını kullandığı, bunun farkına varan aşırı sağcıların ise Türk ve Müslümanlara yönelik daha bir ırkçı ve nefret içerikli seçim kampanyası yürüttüğü gözlendi.

IRKÇI ÇİZGİ KALINLAŞIYOR

Seçmenlerinin büyük çoğunluğunu Kurz’a kaptıran aşırı sağcı FPÖ ülkenin yakın tarihinde benzerine nadir rastlanır bir seçim kampanyası yürüterek, gözlemcilere göre, seçim çalışması adı altında neredeyse sadece Türk ve Müslümanları hedef gösteren söylemlere yöneldi.

Ancak Covid-19’la mücadele, istikrarın korunması ve farklı kültürlerin birlikte yaşaması gibi konu başlıklarını seçim kampanyasında öne çıkartan SPÖ’lü Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig, yapılan kamuoyu yoklamalarına göre seçimin favorisi olarak gösteriliyor.

Viyana için yapılan son seçim anketlerine göre, sırasıyla SPÖ’nün yüzde 42, ÖVP’nin yüzde 20, Yeşiller Partisinin yüzde 17, FPÖ’nün yüzde 10 ve Yeni Avusturya Partisi’nin (NEOS) yüzde 6 ile seçim barajını aşarak eyalet meclisine gireceği tahmin ediliyor. Seçim barajı bu seçimlerde yüzde 5.

SANDIĞA GİDİLMELİ!

Bazı sivi toplum kuruluşlarından yapılan açıklamalarda, 150 bin civarında Türkiye kökenli insanın yaşadığı Avusturya başkentinde siyasi etkinliği artırabilmek için oy kullanma hakkı olan herkesin sandık başına gitmesinin önemine işaret edildi.

Viyana Taksiciler Odası Başkanı Resul Ekrem Gönültaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada yerel seçimlerde partilerden ziyade adayların daha ön planda olduğunu belirterek, Viyana’nın son 10 yılda dünyanın yaşam kalitesi en yüksek şehri seçildiğine dikkati çekti.

Gönültaş, Türk toplumunun yarım asırdan fazla bir süredir yaşadığı Avusturya’da ülkenin gelişmesindeki katkılarına değinerek, “Viyana’da hizmetlerin devam etmesi ve istikrarın sürmesi için 70-80 bin civarındaki Türk kökenli seçmenimizin, pazar günü sandığa giderek oy kullanması büyük bir önem arz ediyor” dedi.

Seçim katılım oranları ve istatistiksel verilerin her parti tarafından takip edildiğinin altını çizen Gönültaş, “Türk seçmenin sandığa gösterdiği teveccüh, öncelikli olarak Avusturya siyasetine olan alakamızı göstermiş oluyor. Aynı zamanda siyasi partilerde yer alan Türkiye kökenli adayların daha fazla söz sahibi olmaları, daha etkin faaliyetlerde bulunmaları açısından da çok önemli. Bu nedenle sandığa gidilmesi, yön alan taraftan ziyade yön veren tarafta etkili olmamıza da yardımcı olacaktır” görüşünü paylaştı.

Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Avusturya Başkanı Mahmut Koç da 11 Ekim’de yapılacak seçimlerin Viyana için önemli olduğu kadar Avrupa’daki Türk ve Müslümanlar için de önemli olduğunu, her seçimde Türk ve Müslüman karşıtlığı ile oylarını yükselten Başbakan Kurz’a bu seçimle iyi bir mesaj verilmesi gerektiğini söyledi.

Koç, “Viyana’da 80 bine yakın Türk seçmeni seçimlerin kaderini belirleyecek konumda. Bu nedenle Pazar günü sandığa gidip kendilerine yakın gördükleri ana akım parti ve adaylarına oy vermeleri hayati önem taşıyor” dedi.

+49 – VİYANA

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT