Virüs darbesi: Salgındaki ikinci dalga Avro Bölgesi’ni son çeyrekte küçültecek

Virüs darbesi: Salgındaki ikinci dalga Avro Bölgesi’ni son çeyrekte küçültecek

Avro Bölgesi’nde yılın son çeyreğinde ekonomik küçülmenin, koronavirüs (Covid-19) salgnında ikinci dalga ve sert kısıtlamalar nedeniyle artarak süreceği tahmin ediliyor.

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından, İsviçre Ekonomik Enstitüsü (KOF) ve İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü (ISTAT) işbirliğiyle Avro Bölgesi’nin ekonomik görünümüne ilişkin hazırlanan rapor yayımlandı. 

Raporda, Avro Bölgesi ekonomisinin son çeyrekte Covid-19’da ikinci dalga ve buna bağlı sert kısıtlamalar nedeniyle daralacağı belirtilerek, yılın üçüncü çeyreğindeki yüzde 12,5 büyümenin ardından son çeyrekte yüzde 2,7 küçülme beklendiği kaydedildi. Raporda, 2021’in ilk çeyreğinde bölge ekonomisinin yüzde 0,7 büyüyeceği tahmini de yer aldı.

Üç enstitü tarafından eylülde yayınlanan raporda, Avro Bölgesi’nde son çeyrekte yüzde 2,2 ve 2021’nin ilk çeyreğinde ise yüzde 1,5 büyüme bekleniyordu. Bu yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 3,7 düşmesi beklenen hane halkı tüketici harcamalarının, 2021’nin ilk ve ikinci çeyreğinde sırasıyla yüzde 0,7 ve yüzde 2,7 artması bekleniyor.

TÜFE’nin son çeyrekte değişmeyeceği, 2021’in ilk çeyreğinde yüzde eksi 0,3 gerçekleşmesinin beklendiği belirtilen raporda, TÜFE tahmininin, Brent petrolün varil fiyatının 51 dolar, avro/dolar paritesinin 1,22 seviyesi kabul edilerek yapıldığı bildirildi

Covid-19 aşısı uygulanmaya başlanmışken artan koronavirüs vaka sayıları nedeniyle ekonomide belirsizliği yüksek kalmaya devam ettiği belirtilen raporda, “Sert bir Brexit, tedarik zincirlerini de bozabilir” değerlendirmesi dikkat çekti. 

+49 – BERLİN

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT