Vatandaşlık tartışması Bundestag'ı karıştırdı

Vatandaşlık tartışması Bundestag'ı karıştırdı

Almanya’da hükümet vatandaşlığa geçişi kolaylaştırmak isterken daha önce destek veren koalisyon ortağı FDP’nin şimdi karşı çıkması tartışmaları alevlendi.

Almanya’da SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinin ‘çifte vatandaşlık’ yolunu açacak olan Alman Vatandaşlık Yasası’nda köklü reform planına ana muhalefet CDU/CSU sert tepki gösterdi.

CDU/CSU Federal Meclis Grubu Başkanı olan CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, Alman vatandaşlığına geçme koşullarının kolaylaştırılmasının sosyal sisteme göçü artıracağı görüşünü savundu. Yıllar önce ‘Alman öncü kültürü’ söylemini gündeme getirerek yoğun tartışmalara yol açan Merz, çifte vatandaşlığın şu anda olduğu gibi istisna olarak kalması gerektiğini söyledi. “Alman vatandaşlığı değerlidir. Bu değer çarçur edilmemeli” diyen Friedrich Merz, mevcut Alman Vatandaşlık Yasası’nın dünyanın birçok ülkesinin yasalarından çok daha modern olduğunu ileri sürdü. Merz, “Şayet koalisyon hükümetinin hedefi ‘çifte vatandaşlık’ yoluyla sosyal sisteme göçse, biz buna kesinlikle destek de onay da vermeyeceğiz” dedi.

CDU Genel Sekreteri Mario Czaya da “Önce uyum sonra vatandaşlık” diyerek Alman vatandaşlığının ancak ülkeye iyi derecede uyum sağlamış göçmenlere verilmesinden yana olduklarını söyledi. Czaya, “Alman vatandaşlığı uyum sürecinin başında değil sonunda ve ancak hak edene verilmelidir” tezinde ısrar edeceklerini de yineledi.

Kaynak: Hürriyet Avrupa
Fotoğraf: Unsplash - dennisrochel

HABERE YORUM KAT