‘Vatandaşlık Parası’na onay! İşte detaylar...

‘Vatandaşlık Parası’na onay! İşte detaylar...

Almanya'da uzun tartışmalar sonucu trafik ışığı hükümeti ve Birlik vatandaşların geliri için yeni kilit noktalar üzerinde anlaşmaya vardı. Kurallar yıl başında yürürlüğe girecek.

Almanya’da ‘Uzlaşma Komisyonu’, ‘Vatandaşlık Parası’ (Bürgergeld) konusunda koalisyon ortakları SPD, Yeşiller ve FDP ile ana muhalefet CDU/CSU arasındaki varılan anlaşma doğrultusunda yasa tasarısını onaylayarak Eyaletler Meclisi’ne gönderdi. Daha önceki görüşmelerde ortak bir yol bulunduğu için ‘Uzlaşma Komisyonu’ndaki görüşme yakalık 1 saat sürdü.

Komisyon alınan karar sonrası yasa tasarısı, üzerinde uzlaşmaya varıldığı haliyle yine önce Federal Meclis’te ardından Eyaletler Meclisi’ne oylanacak. Meclis’teki oylamanın ilk olarak yarın yapılması planlanıyor. Yasa, her iki Meclis’te de onaylandıktan sonra planlandığı gibi 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Yeni yasaya göre sosyal yardım miktarı bir yetişkin için ayda yaklaşık 50 Euro artırılacak. Ayrıca CDU/CSU’nun baskısıyla yükümlülüklerini ihlal eden işsizlere yaptırım ilk aydan itibaren uygulanmaya başlanacak.

Komisyon Başkanı Mecklenburg-Vorpommern Başbakanı Manuela Schwesig, toplantı sonrası yaptığı açıklamada reformun özünün uzlaşma prosedüründen sonra da değişmeden kalacağını söyledi.

Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil ise “Bugün net olan bir şey var; Vatandaşın geliri 1 Ocak’ta gelecek, ‘Hartz IV’ gidecek” dedi. Heil, bunun son 20 yılın en büyük sosyal reformu olduğunu ifade etti.

Kaynak: Hürriyet Avrupa
Fotoğraf: Unsplash - markusspiske

HABERE YORUM KAT