Vali Lübcke davası: Irkçı sanık avukatının azlini istedi

Vali Lübcke davası: Irkçı sanık avukatının azlini istedi

Kassel Valisi Walter Lübcke cinayetiyle ilgili yürüyen davada ırkçı sanık Stephan Ernst avukatı Frank Hannig’in azlini istedi. Diğer savunma avukatı Mustafa Kaplan sanığın avukat Hannig’e güveninin tamamen sarsıldığını bildirdi.

Frankfurt Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde görülen Kassel Valisi Walter Lübcke’nin öldürülmesiyle ilgili davada sanığın avukatları Hannig ve Kaplan arasında da anlaşmazlık olduğu ortaya çıktı. Alman Basın Ajansı DPA’nın haberine göre  savunma avukatı Frank Hannig sabah saatlerinde duruşma  başlarken bir dizi kanıtla ilgili başvuruda bulundu. Avukat Hannig, olayın görgü tanıklarını dinlemek istedi. Kassel Valiliğindeki dosyaların kaybolduğu hırsızlığın araştırılmasını istedi ve olayın Lübcke’nin oğullarının rüzgâr enerjisi şirketleri ile bağlantısı olabileceğini ima etti. 

“HANNİG BANA DA HABER VERMEDİ”

 2 Haziran’da evinin terasında başından kurşunlanarak öldürülen Hıristiyan Demokrat Parti’li (CDU) Kassel Valisi Walter Lübcke’nin katil zanlısı Ernst ilk başta suçunu itiraf edip, olayın tek faili olduğunu ileri sürmüştü. Ancak daha sonra ifadesini geri çekerek Lübcke’nin kaza sonucu öldüğünü, olay anında yanında bulunan Markus H.’nın silahının birden ateş aldığını amaçlarının sadece Lübcke’yi korkutmak olduğunu öne sürdü.  

Öte yandan mahkemenin hakimler heyeti Başkanı Thomas Sagebiel Hannig’in söz konusu tanık dinlenmesi ve ithamlarıyla ilgili müvekkili ile görüşmediğini öğrendikten sonra “Söyleyecek söz bulamıyorum. Tam bir saçmalık. Bu sanığın etkili bir savunmaya sahip olmadığı konusunda endişelenmeme yol açıyor" dedi.  NSU davasında kurban yakınlarının savunmasını da yapmış olan, ırkçı sanık Ernst’in diğer savunma avukatı Mustafa Kaplan avukat Hannig’in kendisine de haber vermeden söz konusu iddialarda ve taleplerde bulunduğunu vurgulayarak “Hannig,  öldürülen şahsa ve ailesine çamur atarak müvekkilime de zarar vermiştir” sözleriyle tepki gösterdi. Duruşmada verilen aradan sonra ise avukat Hannig’in başvurularını ve suçlamalarını geri çektiğini açıklayan Kaplan “Müvekkilim Ernst savunma stratejilerine onay vermediği önceki savunma avukatının azledilmesini istiyor” dedi. 

Ceza yasası avukat değişikliğine, savunma avukatı ile sanık arasındaki güven ilişkisi tamamen ortadan kalktığı durumlarda müsaade ediyor. 

SANIK STEPHAN ERNST TESCİLLİ BİR IRKÇI

Diğer taraftan Lübcke’nin katil zanlısı Stephan Ernst tescilli bir ırkçı. Bir dönem aktif ırkçı parti NPD üyesi olan Ernst, Hessen Hohenstein-Steckenrot’daki mülteci yurdunu bombaladı. 2009 yılında Dortmund şehrinde bir grup naziyle birlikte 1 Mayıs gösterisine saldırdı. NSU terör çetesine yardım ettiği de ortaya çıkan Ernst’e ait diğer bilgilerin Hessen Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından silinmesi ise kamuoyu tarafından tepkiyle karşılanmıştı. 

İSTİHBARAT ERNST’İN BİLGİLERİNİ SİLMİŞTİ

Irkçı katil zanlısı Stephan Ernst’in bağlı olduğu örgütlenmeler ve Hessen Eyaleti Anayasayı Koruma Teşkilatı’nda ona ait olan bilgilerin yok edilmesi, NSU Davası sürecinde ortaya çıkanlarla oldukça benzerlikler taşıyor. NSU çetesinin arka plandaki destekçilerinin korunması ve açığa çıkarılmaması, belgelerin yok edilmesi ve Hessen eyaletinin davayla ilgili belgelere 120 yıl yasak koyması, bir skandal olarak nitelendiriliyor.

Almanya’da 2000-2007 yıllarında 8’i Türk 10 kişiyi öldüren, aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU)  terör örgütü üyeleri Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011’de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettiği öne sürülmüştü. Mayıs 2013’ten bu yana Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde görülen davada NSU terör örgütü üyesi olmakla yargılanan ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Beate Zschäpe, NSU üyelerinin son kullandıkları hücre evini ateşe verdikten birkaç gün sonra polise teslim olmuştu. Dava tüm soru işaretleri ile birlikte tarihin karanlık sayfalarına gömüldü. 

+49 – FRANKFURT

Foto: Boris Roessler/dpa-Pool/dpa

HABERE YORUM KAT