Uzun süre oturmayın: Hareketsizlik kansere yol açıyor

 Uzun süre oturmayın: Hareketsizlik kansere yol açıyor

Avrupa’da giderek daha çok insan hareketsiz bir yaşam sürüyor. Uzmanlar hareketsizliğin kiloya, şekere ve kansere yol açabileceği konusunda uyarıyorlar. 

Almanya’da “fitness” patlamasına rağmen uzmanlar evde, ofiste  koltukta, arabada oturanların sayısının arttığını ve bu yolla sağlıklarını tehlikeye attıkları konusunda alarm veriyorlar. 

Madrid’deki Universidad Rey Juan Carlos (URJC) araştırmacıları tarafından “BMC Public Health” dergisinde kaleme alınan incelemeye göre , günde dört buçuk saatten fazla oturduklarını söyleyenlerin oranı 2002-2017 arasında yüzde 7,4 artış gösterdi. Bu araştırmaya göre Almanya’da erkeklerin yüzde 57,2’si ve kadınların yüzde 50,2’si uzun süre “oturuyorlar”.

Alman Basın Ajansı DPA’nın haberine göre Münster Üniversite Kliniği araştırmacılarından, spor hekimliği uzmanı Klaus Völker korona günlerinde durumun daha da kötüye gittiğini belirterek, “Bu rakamları çok endişe verici buluyorum. Aşırı hareketsizlik kaygı veren boyutlara ulaştı. Evden çalışma insanları masa başına kilitledi” dedi. 

Uzmanlar özellikle dört saatten fazla  oturmanın ve hareketsizliğin obezite, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve kanser gibi birçok kronik hastalığı tetiklediğini, çok uzun süre oturmanın olumsuz etkilerinden kurtulmak için spor yapmanın yetmediğini vurguluyorlar. 

Oturma pozisyonunu sık sık değiştirmenin ve arada bir kısaca ayağa kalkmayı öneren uzmanlar siyasetin hareketsizliğe karşı somut stratejiler geliştirmesini tavsiye ediyorlar.

+49 – MADRİD / MÜNSTER

FOTO:  Fabian Sommer / DPA

 

HABERE YORUM KAT