Uzmanlar uyardı: Muz kabuklarını asla çöpe atmayın!
Muz kabukları genellikle çöpe atılır. Ancak uzmanlar muz kabuklarını kullanabileceğiniz bahçeden kişisel bakıma pek çok alan olduğunu açıkladı.
Muz, elmadan sonra Almanya'da en çok tüketilen meyvedir. Almanya'da her yıl ortalama on kilogramdan fazla muz yeniyor. Meyve, vücuda ihtiyacı olan vitamin, mineral ve liften çok daha fazlasını sağlıyor. Muzun kabuğu da evde, bahçede ve güzellik için mucize bir tedavi yöntemidir.
Muz kabuğu evde, bahçede ve hatta kozmetikte birçok şekilde kullanılabilir. Ayrıca ağrıyı dindirebilir ve siğilleri giderebilir. Peki muz kabuğunu kullanabileceğiniz alanlar nelerdir?
KOMPOST OLARAK MUZ KABUĞU
Diğer birçok mutfak artığı gibi muz kabuğu da bahçede harika bir gübre olarak kullanılabilir. Ne de olsa kabuğun yüzde onundan fazlası potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerden oluşur. Ayrıca birçok bitki için iyi olan bir miktar sülfür ve azot içerir. Muz kabuğunu gübre olarak kullanmak için önce küçük parçalara ayırmalısınız, bu daha sonra daha hızlı ayrışmasına yardımcı olacaktır.
Daha sonra kabuğu bir kap içinde suyla tamamen örtün. Kabuktaki besinler yavaş yavaş suya geçecektir. Bitkiler daha sonra suyla sulanır ve kap yeniden doldurulabilir.
EV BİTKİLERİNDE TOZLA MÜCADELE
Bahçeniz yoksa ama ev bitkileri beslemeyi seviyorsanız, ev bitkilerinizin yapraklarının bakımı için muz kabuklarını da kullanabilirsiniz. Bunun nedeni sarı meyvenin kabuğunun tozu bağlamasıdır, bu da onu özellikle kış aylarında ev bitkileri için ideal hale getirir. Kabuğun iç kısmını yaprakların üzerine sürmeniz yeterlidir.
Bu, tozun muz kabuğunun yapışkan iç kısmına yapışmasına neden olur. Ayrıca muz kabuğu bitkiye yeni bir parlaklık verir ve tozun artık bu kadar çabuk birikmemesini sağlar. Ev bitkisinin saksısında doğranmış muz kabuğu kullanarak yaprak bitlerini ve diğer zararlıları da önleyebilirsiniz.
DERİLER İÇİN
Bitki yapraklarında işe yarayan şey, deri koltuk veya benzeri derili nesnelerde de harika bir şekilde işe yarar. Muzun iç kısmını derinin üzerine sürün ve ardından bölgeyi bir bezle parlatın. Deri yeni bir ihtişamla parlar! Muz kabuklarıyla gümüş, krom ve paslanmaz çeliği de parlatabilirsiniz. Muz kabuğu sadece parlatmakla kalmaz, aynı zamanda dişleri de beyazlatır.
CİLT İÇİN
Akne ve diğer cilt lekelerinden musdaripseniz, muz kabuğunun gücüne güvenebilirsiniz. Sadece çinko ve demir gibi birçok mineral değil, aynı zamanda vitaminler ve antioksidanlar da içerir. Muzun içerdiği nişasta, gözenekleri tıkayan yağı bağlar. Muzu sivilceye veya cildin etkilenen bölgesine akşamları birkaç dakika sürün ve ertesi sabah kalıntıları yıkayın. Mandalina kabukları içerdikleri uçucu yağlar sayesinde cilt bakımı ve ev kullanımı için de idealdir.
Kırışıklık önleyici: Muz kabuğu antioksidanlar içerdiğinden cildin erken yaşlanmasını önler. İç kısmını göz çevresine ve alına sürmek cildinizi sıkılaştırabilir.
Siğillere karşı: Muz kabuğundaki enzimler doğal olarak siğillerin yok olmasına yardımcı olur. Siğilin üzerine bir parça muz kabuğu yerleştirin ve bir yara bandı ile sabitleyin. Siğil 7 ila 10 gün sonra kaybolacaktır. Ancak kabuğu her üç günde bir değiştirmelisiniz.
Ağrı kesici: Muz kabuğundaki yağ yanıkların acısını dindirebilir. Bunu yapmak için, kabuğu cildin etkilenen bölgelerinin üzerine sarmanız yeterlidir.
ARTI49
FOTOĞRAF: Unsplash