Uzmanlar uyardı: Bu besin kolon kanseri riskini artırıyor

Uzmanlar uyardı: Bu besin kolon kanseri riskini artırıyor
Uzmanlar çarpıcı bir keşifte bulundu. İşlenmiş etin kolon kanseri riskini ciddi şekilde artırdığı ortaya çıktı!

2015 yılında Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından hazırlanan bir rapor heyecan yarattı. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) alt kuruluşu, kırmızı et tüketimini insanlar için "muhtemel kanserojen" olarak sınıflandırdı. Dolayısıyla bazı et türleri sigara kadar zararlı olabilir. Peki ama bu uyarının doğruluk payı nedir? Kırmızı et gerçekten bağırsak kanserine yol açıyor mu?

Kırmızı et, sığır, domuz, at, kuzu ve keçi kas etini içerir. Kümes hayvanları ve balık, sakatat ve av etleri buna dahil değildir. Ancak bu sakatat ve av etlerinin tereddütsüz yenebileceği anlamına gelmiyor; IARC'ye göre bunların kanser gelişimi üzerindeki etkileri henüz yeterince araştırılmadı.

"İşlenmiş et" kategorisi, tütsüleme, kurutma, tuzlama, fermantasyon veya kimyasal koruyucuların eklenmesi yoluyla korunan tüm et ürünlerini içerir.

İşlenmiş etlere örnek olarak:

Sosisler
salam
pastırma
jambon
konserve et, gösterilebilir.

BU ÜRÜNLERDEN KAYNAKLANAN RİSK NE KADAR BÜYÜK?

IARC uzmanları değerlendirmelerini, et tüketimi ile çeşitli kanserler arasındaki olası bağlantıları araştıran 800'den fazla çalışmanın sonuçlarına dayandırıyor. Büyük bir randomize kohort çalışması, kolorektal kanser (kolorektal karsinom), pankreas kanseri (pankreas karsinomu) ve prostat kanseri (prostat karsinomu) riskinde artış olduğunu doğrulayarak özellikle önemli olduğunu kanıtladı. Ancak bu çalışma mide kanseri riskinde bir artış olduğunu kanıtlayamadı.

Bilim insanları kırmızı eti "muhtemel kanserojen", işlenmiş eti ise "kanserojen" olarak sınıflandırdı. Bu ne anlama geliyor? İşlenmiş et tüketiminin bağırsak kanserine neden olduğuna dair yeterli ve ikna edici bilimsel kanıt vardır. Tüketici danışma merkezi, "bilimsel kanıtların" "tütün dumanına" denk olduğunu yazıyor. Kırmızı et için araştırma durumu hala belirsiz.

ARTI49