Uzman doktor uyardı: Uyku esnasındaki 4 tehlikeye dikkat!

Uzman doktor uyardı: Uyku esnasındaki 4 tehlikeye dikkat!

Münih'teki doktorlar uyku esnasındaki tehlikelere işaret ediyor: Kalp, kan basıncı ve diyabet riskini artırabilir. İdeal uyku süresi ve sağlıklı uyku alışkanlıkları önem kazanıyor.

Uyku sırasında kalp, beyin ve kan damarları için tehlikeler pusuda bekler. Münih'in önde gelen doktorlarından biri, ölümcül sonuçlar doğurabilecek dört zincirleme reaksiyonu açıkladı.

Çok az ya da çok fazla uyursanız, kardiyovasküler hastalık riskinizi artırırsınız veya tam tersi; Yeterince ve iyi uyursanız, kalp krizi, aort anevrizması veya felç gibi bir sağlık felaketine yatkınlığınızı azaltırsınız. Özel öğretim görevlisi Dr. Keti Vitanova buna dikkat çekiyor. "Çok sayıda araştırmadan biliyoruz ki yetersiz uyku kardiyovasküler bir hastalığa yakalanma ve hatta bu hastalıktan ölme olasılığını artırıyor. Ayrıca depresyon, bunama ve obezite riskini de arttırıyor" diyor Münih Alman Kalp Merkezi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği Müdür Yardımcısı.

Kalp uzmanı, "Çok fazla uyku, tam olarak on saatten fazla, kalp sağlığı için de zararlıdır" diye devam ediyor. Yedi ila dokuz saatlik uyku ideal kabul edilir. Çocuklar için yatma zamanı, yaşlarına bağlı olarak daha uzun olabilir. Burada vücuttaki dört ana zincirleme reaksiyon rol oynamaktadır:

1 NUMARALI TEHLİKE: KAN BASINCI ÜZERİNDEKİ ETKİ

Vitanova, "Uyku eksikliği kan basıncını artırabilir" diye uyarıyor. Teknik olarak hipertansiyon olarak bilinen yüksek tansiyon, sessiz katil olarak adlandırılan hastalıklardan biridir. Kalp krizi veya felç gibi ölümcül sonuçları olan damar hastalıkları riskini artırır. Kan basıncı genellikle saat iki ile üç arasında en düşük seviyededir. İlk tepe noktası sabah sekiz ile dokuz arasındadır, bunu gün ortasından kısa bir süre sonra düşüş ve öğleden sonra 4 ile 6 arasında ikinci bir tepe noktası izler. Kan basıncı gece boyunca önemli ölçüde düşmelidir.

2 NUMARALI TEHLİKE: İLTİHAPLANMA SÜREÇLERİ

"Yetersiz uyku vücuttaki iltihaplanma seviyelerinin artmasına neden olabilir. Bunlar da kalp hastalıklarıyla ilişkilidir" diyor Münih Alman Kalp Merkezi'nden kalp cerrahı.

3 NUMARALI TEHLİKE: YÜKSEK DİYABET RİSKİ

Vitanova, "Uyku eksikliği glikoz metabolizmasını etkileyebilir ve diyabet riskini artırabilir" diyor. Diyabet, şeker hastalığı için kullanılan tıbbi terimdir. Eğer bir hastada zaten diyabet varsa, uyku eksikliği kan şekeri seviyelerini yükseltebilir. "Çok fazla uyku da glikoz metabolizması üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve dolayısıyla diyabet riskini artırabilir. Diyabet, özellikle yüksek tansiyon veya yüksek kolesterol seviyeleri gibi altta yatan diğer hastalıklarla birlikte kardiyovasküler hastalıklar için önemli bir risk faktörüdür" diyor kalp uzmanı Vitanova.

4 NUMARALI TEHLİKE: STREST HORMANLARI

Yatakta dönüp duruyorsanız ya da geceleri sadece birkaç saat uyuyorsanız, vücudunuzu stres altına sokuyorsunuz demektir. "Örneğin vücut stres hormonu kortizol salgılar. Bu da diğer şeylerin yanı sıra kan basıncını yükseltir," diye açıklıyor Vitanova.

İYİ BİR GECE UYKUSU İÇİN İPUÇLARI

Dr. Keti Vitanova uykunuzu iyileştirmek için neler yapabileceğinize dair ipuçları veriyor:

Hafta sonu da dahil olmak üzere her gün aynı saatte kalkmaya ve yatmaya çalışın. Bu, biyoritminizi dengelemenize yardımcı olacaktır.

Yatak odanızı serin, karanlık ve sessiz tutun. Cep telefonunuzu başka bir odada bırakmak en iyisidir.

Yatmadan en az bir saat önce cep telefonunuzu veya tabletinizi kaldırın ya da dizüstü bilgisayarınızı veya bilgisayarınızı kapatın. Bu cihazlar uykunuzu etkileyebilecek mavi dalga ışığı ile çalışır.

Yatmadan birkaç saat önce kahve ve sigara içmeyi bırakın. Kafein ve nikotin uykuyu bozabilen uyarıcılardır.

Düzenli egzersiz yapın, ancak yatmadan hemen öncesine kadar egzersiz yapmayın. Bu, uyarıcı bir etkiye sahip olabilir ve uykuya dalmayı daha zor hale getirebilir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT