Uyumadan önce telefonunuzu şarjda bırakmayın
Milyarlarca insanın hayatının aktif bir parçası haline gelen akıllı telefonların ömrünü uzatmak için birkaç püf noktasına dikkat etmek gerekiyor.
Akıllı telefonlar, gündelik yaşantımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. İletişimin yanı sıra evde boş zaman geçirirken, yürüyüş yaparken, yemek esnasında, molalarda, seyahat ederken... Hemen hemen her an türlü amaçlarla kullanılmak üzere bizimleler.
Ekonomik kaygılarımız, sahip olduğumuz tüm elektronik araç ve gereçler için olduğu gibi, akıllı telefonların da ömürlerini uzatma zorunluluğumuzu beraberinde getiriyor. Nihayetinde tüm elektronik cihazların sonu çöp kutusu oluyor. Ancak ne kadar dikkatli kullanır ve birkaç püf noktasını önemsersek, ömürleri elbette o kadar uzun olacaktır.
Sizler için, akıllı telefonlarınızın ömrünü uzatmanıza yardımcı olacak püf noktalarını derledik...
Fakat bir notu özellikle eklemeyi ihmal edersek, içimiz pek de rahat etmez: Gün içerisinde, ihtiyaç halleri dışında akıllı telefonlarınıza ayırdığınız zamanı azaltmak, hem sosyal yaşantınıza hem de fiziksel ve psikolojik sağlığınıza olumlu yönde etki edecektir.
Devam edelim...
BATARYA ÖMRÜ OLDUKÇA ÖNEMLİ
Akıllı telefonlarda bataryayı bir organa benzetmemiz gerekirse herhalde "kalbe" benzetmemizin bir sakıncası olmaz. Bataryalar, akıllı telefonların pilidir ve ömürleri kullanım şekline göre uzar ya da kısalır. Ekonomisine önem veren ve "boşa para harcamaktan" kaçınan her bir akıllı telefon kullanıcısı, telefonunu daha uzun ömürlü kullanabilmek için, pil ömrünü uzatmak zorundadır.
İşte batarya ömrünü uzatmak için bazı ipuçları...
ŞARJINIZI DOĞRU YÜZDELERDE TUTUN
- Akıllı telefonların ideal şarj yüzdeleri 30 ila 70 arasıdır. Şarjın sıfıra ulaşmasından ya da tam dolu kapasitede kalmasından ne kadar uzak bir kullanım sağlarsanız, hücrelerin kullanım ömürlerini o kadar korumuş olursunuz.
- Yeni nesil akıllı cep telefonlarının bazılarında, şarj dolum işlemi için üst sınır belirleme özelliği getirilmiştir. Şayet telefonunuz bu özelliğe sahipse, telefonunuzu şarja taktıktan sonra yüzde 70 ila 80 arasında bir sınır belirlemeniz faydalı olacaktır.
SICAKLIĞA DİKKAT
- Cep telefonunuzu aşırı sıcak ve soğuktan mümkün olduğunca korumalısınız. 10 ila 25 santigrat derece arasındaki sıcaklıklar, pil ömrünün uzun tutulması için ideal sıcaklıklardır. Özellikle akıllı telefonlarında oyun oynayan kullanıcılar, telefonlarını fazla ısınacak kadar zorlamamalıdır. (Buna ek bir öneri de telefonlarınızı satın alım sırasında kullanım amaçlarınıza uygun olarak seçmeniz olacaktır.)
- Telefonunuzun sahip olduğu işletim sisteminin pil tasarrufu özelliğini aktif ederek, yoğun enerji tüketiminin önüne geçebilirsiniz. Ekranı karartmak, kullanmadığınız uygulamaları cihazınızdan kaldırmak aynı oranda tasarruf sağlamanıza yardımcı olacaktır. Daha az enerji tüketimi, daha az şarj döngüsü anlamına gelir. Şarj döngüsü ne denli az sıklıkta gerçekleşirse, cihazınızın pil ömrü o kadar uzun olacaktır.
SABAHA KADAR ŞARJDA BIRAKMAYIN
- Eğer telefonunuzun, üst sınır belirleme özelliği yoksa, kesinlikle uyumadan önce sabaha kadar şarjda bırakmayın. Bu telefonunuza ve cebinize yapacağını en büyük kötülük olabilir.
- Akıllı cep telefonunuzu belirli bir süre aralığında kullanmayacağınızdan emin olduğunuz durumlarda, şarjınızı yüzde 50'lerde tutmanız yararınıza olacaktır.
Özetle gereksiz enerji tüketiminden kaçmak ve şarj döngüsü sıklığını azaltmak, akıllı cep telefonunuzun ömrüne ve cebinize doğrudan katkı sağlayacaktır.
ARTI49