Uyarı grevleri eyalet eyalet dolaşıyor: Ulaşım ve eğitimdeki kesinti Almanya’yı yoracak

Uyarı grevleri eyalet eyalet dolaşıyor: Ulaşım ve eğitimdeki kesinti Almanya’yı yoracak

İşlerine gidemeyen insanlar ve okullarına ulaşamayan, okulda da öğrenim göremeyen öğrenciler, Almanya’nın gündemini belirliyor. Kamu çalışanlarının grevleri eyaletler düzeyinde sürüyor. Halk şimdilik tepkisiz.

Kamu çalışanlarının Almanya’daki uyarı grevlerine Aşağı Saksonya ve Bremen eyaletlerinde de devam edildi. Grev nedeniyle birçok bölgede otobüs, tramvay ve metrolar çalışmadı. 

Kamu hizmetlileri sendikası Verdi’den yapılan açıklamada, bu bölgede kitle taşıma araçlarında görevli 3 bin 500 kadar kamu çalışanının işbaşı yapmadığı bildirildi. Bremen, Hannover, Braunschweig, Göttingen, Goslar ve Wolfsbug gibi görece büyük kentlerde ulaşım araçlarının depolarda kaldığı duyuruldu. 

Verdi Sözcüsü, çarşamba günkü iş bırakma eylemlerinin uyum içinde gerçekleştirildiğini kaydederek, bu uyarı grevlerine katılanların tam sayısının daha sonra kesin olarak bildirileceğini söyledi. Perşembe sabah saatlerinden itibaren kamu ulaşım araçlarının da tekrar normal çalışma düzenine geçeceği belirtildi. 

Verdi, federal ölçekte 87 bin kamu çalışanı için bir toplu sözleşme imzalamak amacıyla uyarı grevlerine gidiyor. Kamu işvereni yüzde 4.8’lik zam talebini aşırı bulunca, müzakereler sonuçsuz kalmıştı. Ekim ayı sonunda yeniden başlayacak toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde bir koz olarak uyarı grevleri kullanılıyor. Bu hafta diğer eyaletlerde de çeşitli uyarı grevlerine gidildi ve günlük yaşam büyük ölçüde olumsuz etkilendi. Salı günü Hessen eyaletindeki uyarı grevinde de eyalet ve şehir içi trafikten kamu çalışanları çalışmayı durdurmuş, Frankfurt, Wiesbaden ve Kassel’da özellikle kitle ulaşım araçları büyük ölçüde trafik dışı kalmıştı. Geçen hafta cuma günü de Berlin’de ulaşım büyük ölçüde kesintiye uğramıştı.  

Birçok şehirdeki bu ulaşım kesintisinin, kamu çalışanlarının haklarını almakta önemli bir koz olabileceği belirtilirken, halkın uyarı grevleri nedeniyle çalışanlara henüz bir tepki göstermediğine dikkat çekildi.  

+49-FRANKFURT

FOTO: Sina Schuldt/DPA

HABERE YORUM KAT