Utku Çakırözer açıkladı: Yurtdışındaki 6 milyon Türk yok sayıldı

Utku Çakırözer açıkladı: Yurtdışındaki 6 milyon Türk yok sayıldı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, "61 ülkeye ofis açtınız hiçbirinde Türkiye’nin çıkarlarını koruyamadınız!" dedi. Çakırözer, yurtdışındaki 6 milyon Türk’ün de yok sayıldığını açıkladı.

TBMM’deki bütçe görüşmelerinde AK Parti iktidarının övündüğü yabancı ülkelere yapılan yardımları gündeme getiren muhalefet bütçeden milyarlarca dolar harcanmasına rağmen Türkiye’nin etki ve itibarının artmadığı, ulusal çıkarlarının korunamadığı eleştirisini getirdi.

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “2022 itibariyla 170 ülkede 30 bin proje yürütülmüş, 8 milyar dolar kalkınma yardımı yapılmış. Asla küçümsemiyoruz. Ama ortada bir sorun var! Ofis açtığınız 62 ülkeden, milyarlarca dolar yardım yaptığınız 170 ülkeden birine dahi KKTC’yi tanıtamadınız. Ülkemize soykırım iftirası atan ülkelere ofis açtınız ama bu iftirayı sildiremediniz” dedi.

“Doğu Akdeniz enerji koridoru, Hindistan-Avrupa ekonomi koridorundan Türkiye dışlanırken, ofis açtığınız yardım gönderdiğiniz Ürdün'e, ‘Türkiye yoksa biz de yokuz’ dedirtemediniz” diyen Çakırözer “Yardım göndendiğiniz 170 ülke ile İsrail'e karşı bir tane dahi ortak yaptırım kararı çıkaramadınız. Tüm bunlara fiyasko denmez de ne denir?” açıklamasında bulundu.

“YURTDIŞINDAKİ 6 MİLYON KARDEŞİMİZİ YİNE YOK SAYDI”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer “Saray iktidarı yurtdışındaki 6 milyon kardeşimizi yine yok saydı!” dedi.

“Bütçede sorun ve taleplerine yine çözüm yok” diyen Çakırözer şu çağrıyı yaptı:

“Arabaları 5 yıl, telefonları süresiz Türkiye'de kalabilsin

“Türkiye’den emeklilere tam zamanlı çalışma hakkı verilsin

Artık Avrupalı Türkleri yok saymayalım!”

“İŞ VE AŞ KUYRUĞUNDAKİLERİN VERGİSİYLE YAPILAN YARDIMLAR”

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM’de Türkiye’nin Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı (TİKA) aracılığıyla yabancı ülkelere yaptığı yardımların ve aktarılan kaynakların kurumun kuruluş amacı doğrultusunda olmadığını vurguladı. “TİKA kaynakları tek partinin ideolojik saplantılarına göre değil, Türkiye'nin kurucu değerleri ve çıkarlarına uygun kullanıldığı takdirde faydalı bir kurumdur. Ancak AKP döneminde etkin ve verimli olabildiğine yönelik ciddi şüphemiz var” diyen Çakırözer sözlerini şöyle sürdürdü:

“TİKA yumuşak güç olsun, Türkiye'nin etkisini, itibarını dünyada artırsın diye kuruldu. 61 ülkede TİKA ofisi var, 170 ülkede 30 bin proje yürütülmüş, 2022 itibarıyla 8 milyar dolar kalkınma yardımı yapmış durumdayız. Asla küçümsemiyoruz, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Ama ortada bir sorun var! Bu ülkede insanlar her gün ekmek kuyruğunda, iş-aş kuyruğundayken bu milletin vergileriyle 170 ülkeye 8 milyar dolar gönderiyorsanız bu ofislerle, yardımlarla itibarımız ve etkimiz ne kadar arttı, ulusal çıkarlarımıza ne hizmet edildi bunu yanıtlamanız gerekir.”

HABERE YORUM KAT
2 Yorum