Ülkeler peş peşe sınırlarını kapatıyor: İngiltere’ye uçak seferleri yasaklanıyor

Ülkeler peş peşe sınırlarını kapatıyor: İngiltere’ye uçak seferleri yasaklanıyor

İngiltere’de saptanan Covid-19’un yeni türü nedeniyle Avusturya, Almanya, Belçika, Hollanda, İtalya bu ülkeye uçak seferlerini durdurdu.

Avrupa ülkeleri İngiltere’ye seferleri peş peşe durduruyor. Avusturya, Almanya, Belçika, Hollanda, İtalya uçak seferlerini yasaklıyor.

ALMANYA

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) daha bulaşıcı yeni bir türü ortaya çıkan İngiltere ile havayolu ulaşımını gece yarısından itibaren durdurdu. Spahn, ARD televizyonuna yaptığı açıklamada, “Gece yarısından itibaren İngiltere’den gelecek tüm uçuşlar yasaklandı. İngiltere ve Güney Afrika’dan girişleri bir düzenleme ile kısıtlayacağız” ifadesini kullandı. Spahn, kararın Ulaştırma Bakanlığı ile işbirliği içerisinde alındığını ifade etti.

FRANSA

Fransa Başbakanı Jean Castex, koronavirüsün (Covid-19) daha bulaşıcı bir türü ortaya çıkan İngiltere ile hava, kara ve deniz ulaşımını gece yarısından itibaren 48 saat süreliğine durduracaklarını bildirdi.

Castex, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Yeni sağlık riski göz önüne alındığında, İngiltere’den Fransa’ya tüm ulaşım araçlarıyla insan akışını bu gece yarısından itibaren 48 saat için durdurduk” ifadesini kullandı. 

AVUSTURYA

Avusturya Dışişleri Bakanlığı, İngiltere’de tespit edilen yeni tip koronavirüsün (Covid-19) daha hızlı yayıldığı belirtilen mutasyonunun saptanmasından sonra, virüsün ülkeye girmesini ölmek ve bu tehlikeden halkı korumak için bu ülkeden gelecek uçak seferlerinin yasaklanacağını duyurdu. Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg de konuya ilişkin basına yaptığı açıklamada, yeni gelişmeye ilişkin İngiliz makamlarıyla görüştüğünü belirterek, “Halkımızı söz konusu tehlikeden korumak için bu radikal kararı almak zorundayız” ifadesini kullandı. 

İTALYA

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, İngiltere’de koronavirüsün daha bulaşıcı yeni bir türünün ortaya çıktığının açıklanmasının ardından bu ülkeyle hava yolu ulaşımını askıya alacak kararnameyi imzalayacaklarını bildirdi. Di Maio, Facebook’tan yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

“İngiltere, virüsün geçirdiği mutasyon sebebiyle Covid-19’un yeni formuna ilişkin alarm verdi. Hükümet olarak, İtalyanları koruma yükümlülüğümüz var. İngiliz hükümetine de haber verdikten sonra Sağlık Bakanı ile İngiltere’ye uçuşları askıya alan kararnameyi imzalamak üzereyiz. Önceliğimiz İtalya’yı ve yurttaşlarımızı korumak.“

BELÇİKA

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, İngiltere’de koronavirüsün (Covid-19) daha bulaşıcı yeni bir türünün ortaya çıktığının açıklanmasının ardından bu ülkeyle hava ve demir yolu ulaşımını en az 24 saat durduracaklarını bildirdi.

De Croo, televizyon programında yaptığı açıklamasında, İngiltere’den uçak veya trenle Belçika’ya gelecek kişilere sınırların gece yarısından itibaren geçici olarak kapatılacağını söyledi.

İngiltere’nin güneyinde görülen ve daha çabuk bulaştığı belirtilen yeni bir virüs hakkında bilimsel istişarelerde bulunmak amacıyla bu kararı aldıklarını ifade eden De Croo, 24 saatlik sürenin uzatılabileceğini kaydetti.

De Croo, “Mutasyonla veya yeni virüs türünün Avrupa ana karasına ulaşıp ulaşmadığıyla ilgili yanıtsız birçok soru var” dedi.

HOLLANDA

Hollanda, İngiltere’ye uçuşları 1 Ocak 2021’e kadar durdurdu. Hollanda Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, saat 06.00 itibarıyla İngiltere’yle uçuşların yasaklandığı belirtildi. Hollanda Devlet Sağlık ve Çevre Enstitüsü’nün (RIVM) tavsiyesi üzerine alınan kararın, 1 Ocak’a kadar yürürlükte kalacağı bildirildi.

Açıklamada, “Önümüzdeki birkaç gün içinde diğer AB ülkeleri ile Hollanda, virüsün yeni türünün İngiltere’den getirilmesi riskini azaltmak için alınacak önlemlerin kapsamını görüşecek” ifadesi kullanıldı.

İngiltere’nin güneydoğusunda bulunan “Covid-19’un daha hızlı yayılan yeni türü“ ile benzer özellikler gösteren bir vakanın, aralıkta ülkede görüldüğü belirtildi.

“KESİNLİKLE GEREKLİ OLMADIKÇA SEYAHAT ETMEYİN”

Açıklamada, gelişmelerin yakından takip edildiği, kara ve deniz yoluyla yapılan seyahatlerle ilgili ek kısıtlamaların düşünüldüğü kaydedildi. Hollanda hükümeti, yurtdışına seyahat etmenin Covid-19’un yayılmasına neden olacağını bir kez daha vurgulayarak “Kesinlikle gerekli olmadıkça seyahat etmeyin” uyarısında bulundu.

Yasak, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve bir grup bilim insanının ülkede keşfedilen yeni türün yüzde 70 daha fazla bulaşıcı olduğunu açıklamasının ardından geldi.

+49 – PARİS

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT