Ukrayna'ya gönüllü giden Almanlara iki kötü haber! Biri Rusya'dan diğeri Almanya'dan...

Ukrayna'ya gönüllü giden Almanlara iki kötü haber! Biri Rusya'dan diğeri Almanya'dan...

Ukrayna’nın “uluslararası lejyon” oluşturma isteği üzerine yüzlerce Alman vatandaşı Ukrayna ordusuna gönüllü olarak katılmak istiyor.

Rusya’nın saldırısına uğrayan Ukrayna’dan gelen yardım çağrısı, karada savaşmaya hazır birçok ülkeden insanlar tarafından takip ediliyor. Ukrayna’ya bir destek de Alman vatandaşlarından geldi. Vatandaşlar gönüllü olarak Ukrayna ordusuna katılıp, Kiev’e destek olmak istiyorlar. Rusya ise gönüllü askerlerin savaş esiri hakkına sahip olmadığını belirterek savaşa desteğe gelenleri tehdit ediyor.

Ukrayna’daki savaş, Siegfried isimli Alman vatandaşın Ukrayna’dan planlı ayrılığından bir gün önce başladı. Sabah patlama sesleri ile uyandığını söyleyen Stiegfried: “Savaşın başladığı o zaman açıktı. Çoğu Alman burada kalıp toprak savunması için Ukrayna gönüllü ordusuna katıldı. Gerekçem ne mi? Bu savaştan kaçmayı çok korkakça ve aptalca buldum” dedi.

Stiegfried 40’lı yaşlarının başında bir tren sürücüsü şimdi ise silahlı kuvvetlerin takviyesi olarak Ukrayna başkentini savunmaya hazırlanan yaklaşık 30 kişiden sorumlu bir asker. Stiegfried, “Rus ordusunu daha fazla saldırıdan alı koyan tek karşılık askeri bir yenilgidir” dedi.

Yüzlerce Alman Ukrayna’ya savaşa gidiyor

Ukrayna hükümet çevrelerinden alınan bilgilere göre, birkaç yüz Alman vatandaşı Rus askerlerine karşı savaşmak için Ukrayna’ya gitti. Ukrayna medyası, planlanan bir "Uluslararası Lejyon" için kaç yabancının kaydolduğuna dair rakamlarla dolup taşıyor. Yaklaşık 52 ülkeden 20.000’den fazla gönüllü askerin olduğu söyleniyor.

İçişleri Bakan Yardımcısı Yevhen Yenin Salı günü Ukrayna televizyonunda, "Sayılarının arttığını vurgulamak isterim." dedi. Bakan yardımcısı gönüllü askerlerle ilgili, “İlgili bir sözleşme imzalıyorlar ardından oturma izni yerine geçen askeri kimlik kartı alıyorlar. Ayrıca gelecekte Ukrayna vatandaşlığı kazanabilecekler” dedi.

“Bu askerler gönüllü, paralı değil”

Ukrayna silahlı kuvvetleri, yabancı ülkelerden gelen askerlerin paralı asker olmadıklarını vurguluyor. Hükümet, “Bu askerler gönüllü, paralı değil” diyor. Şu an için rakamlar bağımsız olarak doğrulanamıyor. Bir hafta önce Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yabancıları Ukrayna'da Rusya ile savaşmak için “Uluslararası Lejyona” katılmaya çağırdı. Zelenski, “Onlar, özgürlüğü ve yaşamı savunmaya geliyorlar. Özgürlük ve insan hakları için mücadeleye katılın” dedi.

Rusya tehdit ediyor: Savaş esiri hakkına sahip değiller

Rusya devleti, yabancı gönüllü askerleri tehdit ediyor, “Batıdan milliyetçi Kiev rejimine yardım etmek için gönderilen tüm paralı askerlerin savaş esiri statüsüne sahip olmadığını resmen vurgulamak isterim. Rusya, yakalanırlarsa onları cezai olarak sorumlu tutacaktır.”

Almanya'da yaşayan Ukrayna vatandaşları, savunmada yer almak için herhangi bir yaptırım olmaksızın anavatanlarına seyahat edebilirler. Bu aynı zamanda Almanya-Ukrayna çifte vatandaşları için de geçerlidir. Federal İçişleri Bakanlığı sözcüsü bu konuyla ilgili geçen hafta, “Bu, Alman yasalarına göre yasaklanamaz. Deyim yerindeyse mümkündür. Prensip olarak çifte uyruklular, diğer ülkelerin silahlı kuvvetlerine gönüllü olarak katılırlarsa ancak zorunlu askerlik hizmetine katılmazlarsa Alman vatandaşlıklarını kaybedebilirler” dedi.

Almanya’da olası cezai sorumluluk

Gönüllü askerler yalnızca Alman vatandaşlığına sahip ise durum farklıdır. Federal Adalet Bakanlığı sözcüsüne göre, “Bir vatandaş muharebe operasyonlarında yer alırsa, olası cezai sorumluluk için uluslararası insancıl hukuk belirleyicidir. Uluslararası hukuk uyarınca bir öldürme veya yaralama fiiline izin veriliyorsa, bu Alman ceza hukuku kapsamında da cezalandırılamaz” dedi. 
 

Ancak Berlin Ukrayna tarafından kimse gönüllü Alman askerleri hakkında yorum yapmak istemiyor. Bunun nedeni Alman ceza kanununun 109h paragrafında yer alıyor, “Bir Alman vatandaşını, asker veya asker benzeri bir kurumda yabancı bir güç yararına askere alan veya bu kuruma asker gönderen kişi, üç aydan beş yıla kadar hapis ile cezalandırılır.” 

almancezahukuku-pdf.png

Haber: Tuğba Ünal
Fotoğraf:AA


 

HABERE YORUM KAT