Ukrayna savaşı üzerine anket: Almanlar Rus mülteciler hakkında ne düşünüyor?

Ukrayna savaşı üzerine anket: Almanlar Rus mülteciler hakkında ne düşünüyor?

Ukrayna'daki savaş nedeniyle Almanya sürekli yeni sorularla karşı karşıya kalıyor. Seçmenler silah sevkiyatları ve Rus mülteciler hakkında ne düşünüyor?

Ukrayna'daki savaş ilk olarak milyonlarca Ukraynalıyı ülkelerini terk etmek zorunda bıraktı ve bunların bazıları en azından geçici olarak Almanya'da bir ev buldu. Şimdi ise onları, Vladimir Putin'in kısmi seferberliği sırasında yedi aydır savaşılan cepheye gönderilmekten kaçınmak isteyen askerlik çağındaki Rus erkekler takip ediyor.

Bununla birlikte, Rus vatandaşları Batı'da işgali desteklemekle veya en azından onunla uzlaşmakla suçlanıyor. Ukrayna ve Rusya'dan gelen mülteciler arasında net bir fark olduğunu öne süren siyasi sesler, kendilerini buna göre konumlandırdı.

Çoğunluk Almanya'daki Rus vicdani retçileri kabul etmek istiyor

Ancak nüfus, savaşın tırmanmasının bir sonucu olarak olası yeni mülteci akışını nasıl görüyor? ARD'nin Westdeutscher Rundfunk (WDR) tarafından yayınlanan "Deutschlandtrend"ine göre, 3 ve 5 Ekim tarihleri ​​arasında çevrimiçi ankete katılan 1.307 kişinin yarısından fazlası konuyu olumlu karşıladı. Buna göre, yüzde 54'ü Rus vicdani retçilerin Federal Cumhuriyet'e kabul edilmesini destekliyor. Ancak yüzde 35'i buna karşı.

En büyük onay, yüzde 79 evet oyu ile Yeşiller seçmenleri arasından geliyor. SPD destekçileri için yüzde 64, soldakiler için yüzde 57 ve Birlik, yani CDU ve CSU için yüzde 55. FDP seçmenleri ise bu eğilime yüzde 47 ile karşı geliyor. AfD destekçilerinin ise yüzde 57’si bunu reddediyor.

Neredeyse dörtte biri önlemlerin aşırı olduğunu düşünüyor

Bir diğer konu ise Rusya’ya yönelik yaptırımlar oldu. Burada, yüzde 36'lık nispi bir çoğunluk, bunların yeterince ileri gitmediği yönünde oy kullandı. Yüzde 31'i uygun buluyor. 

Ankete katılanların yüzde 56’sı savaş korkularına sahip. çünkü ankete katılanların çoğu, Almanya'nın doğrudan Ukrayna savaşına çekilebileceği konusunda çok ciddi endişeleri var. Buna karşılık, yüzde 43'ü bu konuda çok az endişe duyuyor veya hiç endişe duymuyor.

Ukrayna'ya askeri destekle ilgili olarak, ankete katılanların yüzde 47'si Alman hükümetinin Rusya'yı kışkırtmamak için geri durması gerektiğini söyledi. Öte yandan, ankete katılanların yüzde 43'ü bu noktada kararlı davranmak ve Rusya'ya karşı sertlik göstermek yönünde oy kullandı.

Çoğunluğun gözünde trafik ışığı koalisyonu Ukrayna savaşında iyi bir politika izlemedi. Oy kullanma hakkına sahip olanların yüzde 57'si izlenen politikadan memnun değil. Ancak, yüzde 37'si de çok memnun veya memnun olduğunu söyledi.

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf:AA

HABERE YORUM KAT