Türkler bu sorunun cevabını arıyor: “Almanlar Yozgatlı mı?”

Türkler bu sorunun cevabını arıyor: “Almanlar Yozgatlı mı?”

Uzun yıllardır Türk internet kullanıcıları arasında Almanların Yozgatlı olduğuna dair bir efsane dolaşıyor. Peki, bu iddialar nereden çıktı?

Almanların atalarının Yozgatlı olduğu iddiası günümüzde gizemini korumaya devam ediyor. Birçok internet kullanıcısı bunun Yozgat’ı Almanlar için bir turizm merkezi haline getirmek için yapılan başarısız bir plan olarak görüyor. 2003-2005 yılları arasında görev yapan Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu tarafından da desteklenmiş iddianın kaynağı 1998 yılında çıkan bir habere dayanıyor.

Türk medyasında 1998 yılında yayınlanan haber şu şekilde:

Almanya'daki St. Paul Akademisi Başkanı Prof. Dr. Paul Imhof, atalarının izlerini bulmak üzere, akademik ekibiyle Yozgat'ta incelemelere başladı.

Alman ırkının yanı sıra, İrlanda ve İskoç halklarının da Yozgat'ta yaşadığını ileri süren Prof. Dr. Imhof, ‘‘Galat mektupları bunu açıkça ortaya koymakla birlikte, Yozgat Müzesi bahçesinde bulunan ve Alman-İrlanda-İskoç-Türk halklarını temsil eden motifin yer aldığı Lahit de bunu kanıtlamaktadır’’ dedi.

Yozgat'ta yaşayan Alman-İrlanda-İskoç halklarının zaman içerisinde asimile olduğunu öne süren Prof. Imhof, Yozgat Müzesi bahçesinde bulunan lahit önünde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Lahit üzerinde bulunan ve 4 ırkı temsil eden simgenin diğer ülkelerde ders kitaplarında okutulduğunu ve motif olarak halen kullanıldığını vurgulayan Prof. Imhof, müze bahçesinde bulunan motifli Lahit'in Yozgat'ta eşlerinin bulunduğunu, bunun dışında aynı motiflerin işlendiği büyük çanakların da olması gerektiğini söyledi.

M.Ö. 240 yıllarından başlayarak yaklaşık 600 yıl Yozgat'ta yaşamış olan ve Almanların ataları olarak bilinen Galatlarla ilgili bilimsel çalışmalar yapan, ayrıca belgeseller çekmek üzere Yozgat'a gelen heyet üyeleri, şu görüşleri aktardı: ‘‘Bu çalışmalar Hz. İsa'nın havarilerinden Aziz Paul'ün Galatlara yazdığı beş adet mektuptan yola çıkılarak başlatılmıştır. Araştırmalarımız sonuçlandığında, Yozgat her yıl binlerce Alman turistin akınına uğrayacaktır. Bu da hem Türkiye'nin, hem de Yozgat'ın ekonomisine çok olumlu katkılar sağlayacak.’’

Artı49                                                                                                       Fotoğraf: Alexandre Gonçalves da Rocha - Pixabay 

HABERE YORUM KAT