Türkiye'ye casus yazılım satışına ret

Türkiye'ye casus yazılım satışına ret

İsviçre, Türkiye'nin internet ve cep telefonlarını izlemek üzere sipariş etmek istediği casus yazılıma ihracat izni vermedi. Gerekçe: Türkiye'nin bu ürünü kendi vatandaşlarına baskı yapmak üzere kullanmak istemesi.

ZÜRİH - İsviçre Federasyonu'nun Türkiye'ye internet ve cep telefonlarını izlemek üzere yazılım ihraç etmek isteyen bir firmaya izin vermediği açıklandı.

İsviçre'de yayın yapan Blick gazetesinin "Erdoğan için İsviçreli izleme yazılımı" haberine göre, ülkede faaliyet gösteren adı açıklanmayan bir bilişim firmasından 60 bin frank değerinde yazılım sipariş etmek isteyen Türkiye'nin talebi geri çevrildi.

Teknik deyimle "Şifrelenmemiş radyo sinyallerini analiz etmek üzere ekipmanların çözümlenmesi için yazılım" siparişi, hükümetin onayına takıldı.

Ekonomi Bakanlığı Sekreterliği, Türkiye'nin söz konusu yazılımı kendi vatandaşlarına baskı yapmak üzere kullanmak istediğini dikkate alarak, talebi İsviçre istihbarat servisi NDB'nin de yer aldığı bir komisyon kararıyla reddetti.

Blick'in haberinde Ankara'nın daha önce de İsviçre'den casus dinleme yazılımı sipariş etmek istediği ancak bunda da başarılı olamadığı ifade edildi. 2016 yılında satın alınmak istenen yazılımın, cep telefonları üzerinden ortam dinlemesi yapılmasını sağlayan bir teknoloji olduğu belirtildi.

HABERE YORUM KAT