Türkiye'den gelen de dahil hepsi sınıfta kaldı!

Türkiye'den gelen de dahil hepsi sınıfta kaldı!
Stiftung Warentest'e göre, bir süredir çok abartılan Dubai çikolatası vaat ettiklerini yerine getirmiyor.

Mal ve hizmetleri tarafsız bir şekilde araştırmak ve karşılaştırmakla ilgilenen bir Alman tüketici kuruluşu olan Stiftung Warentest, fiyatları 100 gram başına yaklaşık 7 ila 25 Euro arasında değişen 6 Dubai çikolatasını test etti. Bunlardan 2'si Dubai'den, 1'i Türkiye'den, 1'i Hollanda'dan ve 2'si de Almanya'dan geldi.

Test uzmanları Salı günü yaptıkları açıklamada, “Eşsiz bir lezzet ya da olağanüstü bir kalite bulamadık” derken, “Ancak küf toksinleri ve yağ kirleticileri bulduk” diye belirtti. Ancak tüketimin sağlık üzerinde herhangi bir etkisi olması beklenmiyor.

Eksik bilgi

Dubai çikolatası antep fıstığı ve melek saçı ya da kadayıf adı verilen pişmiş hamur ipliklerinden oluşan bir dolgu içeriyor.

Ancak test uzmanlarının Le Damas ürününde sadece bir kez güçlü bir Antep fıstığı tadı tanımladıkları, diğer 5 çikolatanın tadının ise “sadece fındıklı” olduğu bildirildi. Beyan edilen en yüksek Antep fıstığı içeriği yüzde 19'du. 3 çikolatada da bu bilgi tamamen eksikti.

Yanıltıcı bilgi

Stiftung Warentest'e göre, dolgular esas olarak şeker ve bitkisel yağdan oluşmakta ve bazılarında aroma ve renklendirici de bulunmakta. 6 çikolatanın 4'ü yanıltıcı bir şekilde etiketlenmişti. Örneğin, katkı maddeleri veya alerjisi olanlar için talimatlar hakkında hiçbir bilgi yoktu.

Stiftung Warentest, Dubai'den gelen iki çikolatada yağ kirletici 3-monokloropropandiol ve glisidil ester buldu. Her iki madde de potansiyel kanserojen olarak sınıflandırılıyor. Bu maddeler sıklıkla rafine palmiye yağında bulunuyor ve bu 2 çikolatada da bulunuyor. Çikolatalardan 1'i ayrıca küflerden kaynaklanan aflatoksinlerle “önemli ölçüde” kontamine oldu; bu nedenle bu maddeler antep fıstığında sıklıkla bulunur.

Stiftung Warentest'in vardığı sonuç: Dubai çikolatasını çevreleyen coşku ve heyecan “temelsiz!”

ARTI49