Türkiye'den Avrupa'ya göçü temsil eden anıt İstanbul'a dikilecek

Türkiye'den Avrupa'ya göçü temsil eden anıt İstanbul'a dikilecek

Avrupa’ya İşçi Göçünü anlatan Umuda Yolculuk adlı anıt 18 Haziran tarihinde İstanbul’da bir törenle açılacak

 Anıt, Hollanda’daki yerleşik Türklerin 35 yıl önce kurdukları Hollanda Demokratik Sosyal Dernekler Federasyonu (DSDF) girişimi ile iki yıllık bir çalışmanın sonucunda Kadıköy Parkına dikildi. Umuda Yolculuk anıtının açılış törenini İstanbul Belediyesi ile Türkiye’den göç alan ülkelerden başta Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosu Bart van Bolhuis olmak üzere, Almanya, Avusturya, Fransa, İsviçre, Danimarka ve Belçika’nın İstanbul Başkonsolosları birlikte düzenleniyor. 

İstanbul Belediye Başkanı ve Hollanda’nın Ankara Büyükelçisinin de katılımının da beklendiği açılışta Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen birinci kuşak Türk İşçilerinin temsilcileri onur konuğu olarak bulunacak. Törende anıtın finansörlüğünü yapan ikinci ve üçüncü kuşaktan iş insanı Avrupalı Türklere teşekkür plaketi taktim edilecek. 

xx.jpeg

Korona önlemleri nedeniyle sınırlı sayıda katılımcının davet edildiği açılışta bir de fotoğraf sergisi yer alacak. Sergi, Hollandalı Fotoğraf sanatçısı Robert de Hartogh’un 1970’li yılların başında Rotterdam kentinde yaşayan Türklerin fotoğraflarından oluşuyor. 

Türkiye’den Avrupa’ya 1961 yılında başlayan işçi göçü zamanla çocukların da yanlarına gelmesi ile 60 yıl içinde yaklaşık dört milyona yakın Türk Kökenli Avrupalının oluşmasına yol açtı. Umuda Yolculuk anıtı, Türkiye’den Avrupa’ya bu büyük toplu göçün en ağır yükünü çeken birinci kuşağa saygı amacıyla, daha iyi bir yaşam umudu ile yüreklerini sevdiklerinin yanında bırakarak bilinmezlerle dolu gurbet ellere çalışmaya giden Anadolu’nun cesur evlatları anısına; Gazeteci Ömer Hünkar Ilık'ın düşüncesi ve danışmanlığında, (DSDF) Hollanda Demokratik Sosyal Dernekler Federasyonu’nun girişimiyle, Doçent Nevzat Cingöz'ün öncülüğünde, Zeki Baran'ın Proje Başkanlığında, heykel sanatçıları Zafer Dağdeviren, Ali Yaldır ve Derya Ersoy tarafından yapılmıştır.

Anıtın Proje Başkanlığını DSDF eski Başkanı olan Zeki Baran yaklaşan açılış töreni ile ilgili şunları söyledi: ‘2009 yılından bu yana bu anıtın gerçekleşmesi için birçok adim attık. 12 yıllık emeğimiz boşa gitmedi. Katkıda bulunan herkese şimdiden teşekkür ediyorum. Türkiye’den göç alan ülkelerin İstanbul Başkonsoloslarının açılış Töreni Davetiyesinde isimleri ile yer almaları bizi ayrıca sevindirmiştir. Babalarımızın umuda yolculuğunun kıymeti her gecen gün daha fazla anlaşılmaktadır. Bu anıtla bunu ölümsüzleştiriyoruz’.

Anıtın girişimini başlatan Hollanda Demokratik Sosyal Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Doçent Nevzat Cingöz açılış duyurusu ile ilgili duygu ve düşüncelerini şöyle özetledi: ‘Bu projeye başladığımızda başaracağımıza inanan çok az insan vardı. Babalarımız gibi bir umuda yolculuk yaptık. İmkânsız gibi görüneni başardık. Yoğun çabalar sonucu, unutulmaması gereken insanlara, layık oldukları değeri verebilmek için ortaya çıkan sonuç hepimiz için gurur vericidir.

Çalışma arkadaşlarımızı ve emeği geçen herkesi şimdiden kutluyorum. İmkânı olan, bu mutlu anı bizimle yaşamak isteyen, 18 Haziran’da İstanbul/Kadıköy Parkındaki acılaşa davet ediyorum. Gelin kendi tarihimizin anıtının açılışına birlikte katılalım.

Umuda Yolculuk Anıtı’nın finansörlüğünü ağırlığı Hollanda’dan olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden başarılı iş insanları yaptı.  Açılış töreni haberini değerlendiren Hollanda Türk İş Adamları Derneği HOTIAD Genel Başkanı Yüksek Petrol Mühendisi Hikmet Gürcüoğlu şunları söyledi: “Heykeli Dikilecek Adam”ın heykelinin açılışını yapacağız.  Babalarımızı, bu şekilde ölümsüzleştirerek, ona olan vefa borcumuzu ödeyeceğiz. 

Onlar doğduğu toprağı hep vatan bildi. Doyduğu toprağı da hemen vatan yaptı. Kopup, geldiği toprağı, yüreğinin bir parçası olarak hep içinde taşıdı. Yeni ülkesinin asli insanı olmayı hep yüreğinde büyüttü. Kendinden başlamak üzere, emeği ile katkı sunmaya çalıştı. Kendinden sonrakileri daha eğitimliler olarak daha etkin fayda sağlayacaklar diye yoğurdu. Onun bu aklı ve yüreğidir ki; bugün her iki evimizin birinde bir yüksek okul veya üniversite mezunumuz var. Yaşadığımız ülkenin geleceğinin inşasında görev başındayız. Varlığımız anavatan için de bir güç ve gurur kaynağıdır. Bilinmezi göze alıp yola çıkan cesur insan ve onun ardından yola devam eden nesillere selâm olsun.’

Umuda Yolculuk Anıtının yapımını üstlenen heykeltıraşlardan Derya Ersoy anıt tören tarihinin yaklaşması üzerine şunları söyledi: ‘Bir yıl önce tamamladığımız Umuda Yolculuk Göç Anıtını açılışını korona koşulları nedeni ile şimdi yapacağız. Arkalarında sevdiklerini bırakarak gurbete gidenlerin hikayesini anlatabilmek bu duyguyu hissetmek, hissettirmek...bizler için de en az yaşayanlar kadar duygusal bir yolculuktu...bu çalışmada ekibin bir parçası olmaktan mutluluk duyduk’

 

KAYNAK: YENİADANA

HABERE YORUM KAT