Türkiye’den Almanya’ya öğrenci göçü artıyor

Türkiye’den Almanya’ya öğrenci göçü artıyor

Son yıllarda yüksek öğrenim için Türkiye’den Almanya’ya giden öğrencilerin sayısında ciddi bir artış gözleniyor.

Almanya’da üniversite öğrenimine başlayan Türk öğrencilerin sayısında son yıllarda hızlı bir artış yaşanıyor. Alman Akademik Değişim Servisi’nin (DAAD) verdiği bilgilere göre, Türkiye Almanya’ya üniversite öğrencisi gönderen ülkeler arasında Çin, Hindistan, Suriye, Avusturya ve Rusya’nın ardından altıncı sırada yer alıyor.

Almanya’daki üniversitelere kayıt yaptıran Türk öğrencilerin sayısında özellikle 2017/18 kış döneminden bu yana dikkat çekici bir artış meydana geldiği gözleniyor. DAAD’nin açıkladığı veriler bir önceki on yılda ortalamanın altında seyir izleyen Türk öğrenci sayısının bu dönemden itibaren sıçrama yaptığını gösteriyor. Verilere göre, Almanya’daki üniversitelere kayıt yaptıran Türk öğrencilerin sayısı 2016/17 kış döneminde bir önceki yıla kıyasla sadece yüzde 0,3 artarken, 2107/18 kış döneminde yüzde 9,8, 2018/2019 döneminde yüzde 11, 2019/20 döneminde ise yüzde 11,8 arttı.

DAAD Basın Sözcüsü Michael Flacke, söz konusu gelişme ilgili açıklamasında "Uzun yıllardır Türk öğrencilerin Alman üniversitelerinde özellikle fen, teknoloji, mühendislik ve matematik bölümlerine büyük ilgi gösterdiğini gözlemliyoruz. Bu bölümler arasında Enformatik öne çıkıyor, ancak sosyal ve beşeri bilimlere de ilgi artıyor" ded

Üniversitelerin verileri de Türk öğrencilerin Alman üniversitelerine olan yoğun ilgisini ortaya koyuyor. DAAD’nin üniversiteler arasında yaptırdığı ankete göre, ankete katılan üniversitelerin yüzde 54’ü 2021/22 kış döneminde Türkiye’den gelen öğrencilerin sayısında artış olduğunu, yüzde 43’ü ise bu artışın "çok yüksek" kategorisi olarak değerlendirilen yüzde 10’un üzerinde olduğunu bildirdi.

DAAD'nin anketine, Almanya’daki yabancı üniversite öğrencilerinin yüzde 65’inin eğitim gördüğü 158 üniversite ve yüksekokul katıldı. DAAD, söz konusu istatistiklere Almanya’da doğup büyüyen ve liseyi Almanya’da tamamlayan Türk kökenli öğrencilerin dahil edilmediğine, verilerin yalnızca Türkiye’den başvuruları kapsadığına dikkat çekti.

Haberin tamamını DW Türkçe 'den okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT