Türkiye'deki dolar milyoneri sayısı artıyor

Türkiye'deki dolar milyoneri sayısı artıyor

Türkiye'deki dolar milyoneri sayısı hakkında yeni açıklamalar geldi. Credit Suisse'in 2023 Küresel Servet Raporu'nun sonuçlarına göre, dünya genelinde milyoner sayısının azaldığı bir dönemde Türkiye'de 61 bin kişinin dolar milyoneri olduğu belirlendi.

Yüksek enflasyon ve ABD dolarının değer kazanması gibi faktörlerle birlikte, 2022'de küresel hanehalkı serveti 2008 mali krizinden bu yana ilk kez düşüş gösterdi. UBS tarafından satın alınan Credit Suisse'in raporuna göre, dünyadaki toplam net kişisel servet yüzde 2,4 oranında azalarak 454,4 trilyon dolara geriledi.

Bu düşüşün büyük bir bölümü, Kuzey Amerika ve Avrupa'daki hane halklarının toplamda 10,9 trilyon dolarlık kaybını içeriyor. Ancak düşüşün tüm bölgeleri eşit şekilde etkilemediği görülüyor. Rapora göre, yaptırımlara rağmen Rusya'daki milyonerlerin sayısı yıl içinde 56 kişi arttı. Latin Amerika'da ise para birimlerinin ABD dolarına karşı değer kazanmasıyla 2,4 trilyon dolarlık bir servet artışı yaşandı.

Dünya genelindeki milyoner sayısı ise 3,5 milyon azalarak yaklaşık 59,4 milyona geriledi. En zengin yüzde 1'lik kesimin toplam servet içindeki payı yüzde 44,5'e düşerek önceki yılki yüzde 46 seviyesinin altına indi.

Geleceğe dönük olarak, küresel servetin 2027 yılına kadar 629 trilyon dolara ulaşması ve milyoner sayısının 86 milyona yükselmesi bekleniyor.

Türkiye'de ise servet düşüşü yaşandığı rapor edildi. Revize edilen rakamlara göre, Türkiye'deki toplam servet 1,183 trilyon dolardan 1,041 trilyon dolara geriledi. Ülke genelinde toplam servetteki bu 141 milyar dolarlık düşüş, yıllık yüzde 12'lik bir azalmaya işaret ediyor. Türkiye, oransal olarak en sert servet düşüşünün yaşandığı dördüncü ülke olarak kaydedildi.

Son olarak, Türkiye'deki dolar milyoneri sayısının 2022'de 61 bin olarak belirlendiği ve kişi başına düşen servetin 17 bin 578 dolar olduğu ifade edildi.

HABERE YORUM KAT
1 Yorum