Türkiye'de iş dünyası yeni Alman hükümetinden ne bekliyor?

Türkiye'de iş dünyası yeni Alman hükümetinden ne bekliyor?

Almanya seçimlerini yakından takip eden Türkiye iş dünyası, kurulacak yeni Alman hükümetinden Türkiye ile ticari işbirliğini artıracak adımlar atmasını talep ediyor. Öncelikli gündem ise Gümrük Birliği ve Yeşil Mutabakat.

Almanya'da 26 Eylül Pazar günü yapılacak Federal Meclis seçimleri, Türkiye iş dünyası tarafından da yakından takip ediliyor.

Türkiye iş dünyasının önde gelen çatı kuruluşları ve Almanya ile ilişkilerde söz sahibi olan iş insanları, Almanya'da kurulacak yeni hükümetin Türkiye ile ekonomik ilişkilerde "yakın" işbirliğine açık olmasını bekliyor. İş dünyası temsilcileri başta Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, Yeşil Mutabakat ve teknoloji transferi gibi konularda Alman şirketleri ile daha yakından çalışma imkanlarının artırılmasını talep ediyorlar. 

Türkiye'nin ihracatında ilk sırada

Almanya, ABD ve Japonya'dan sonra dünyanın en gelişmiş üçüncü sanayi ülkesi konumunda. Yaklaşık 83 milyonluk nüfusuyla Avrupa Birliği'nin de en büyük ve en önemli pazarı olan Almanya, Türkiye'nin hem ihracatında hem de enerji hariç ithalatında ilk sırada yer alıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Almanya ile dış ticaretinde birkaç istisnaî yıl hariç hep açık veren Türkiye, pandeminin vurduğu 2020 yılında Almanya'ya 16 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi, Almanya'dan ithalatı ise 22 milyar dolar oldu. 2021'in ilk 7 ayında ise resmi verilere göre Almanya'ya ihracat 10,8 milyar dolar olurken ithalat ise 12,9 milyar olarak kayıtlara geçti.

Türkiye'nin Almanya'ya ihracatının yüzde 90'ını sanayi ürünleri oluşturuyor. Yüzde 10 seviyesinde ise tarım ve gıda ürünleri ihracatı yapılıyor. İthalatta ise Almanya'dan yüzde 98 oranında sanayi ürünü, yüzde 2 oranında tarım ve gıda ürünleri alınıyor.

Haberin tamamını DW Türkçe 'den okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT