Türkiye'de hastaneye gidecekler dikkat

Türkiye'de hastaneye gidecekler dikkat

Türkiye'de tedavi olmak isteyen Avusturya, Belçika, Fransa ve Hollanda sigortalıları için de Almanya sigortalıları gibi işlem yapılmaya başlandı.

ANKARA - Tüm Eczacı İşverenler Sendikası'ndan yapılan açıklamaya göre, Avusturya, Belçika, Fransa ve Hollanda sağlık kurumları adına sigortalı bulunan kişiler ve bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler, kimlik belgesi veya pasaportunu ibraz ederek, 01/02/2017 tarihinden itibaren, Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi üzerinden “Yurtdışı Provizyon, Aktivasyon ve Sağlık Sistemince” üretilen YUPASS numarası İle Kurumla anlaşmalı sağlık hizmeti sunucularından sağlık aktivasyonu almaya başlayacaklar.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun konuyla ilgili olarak yaptığı duyuru şu şekilde:

TÜRKİYE İLE AVUSTURYA, BELÇİKA, FRANSA VE HOLLANDA SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ KAPSAMINDA SAĞLIK YARDIMI ALAN KİŞİLER İÇİN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Bilindiği üzere Türkiye Almanya sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamındaki kişiler için 01 Nisan 2014 tarihinden itibaren Kurum bilgi işlem sistemi (MEDULA-Hastane, MEDULAOptik, MEDULA-Eczane provizyon sistemi) üzerinden 10 haneli YUPASS (Yurtdışı Provizyon Aktivasyon ve Sağlık Sistemi) numarası kullanılarak hasta takip numarası/provizyon alınmaya başlanmıştır. Avusturya, Belçika, Fransa ve Hollanda Sosyal Güvenlik Sözleşmesi çerçevesinde sağlık hizmetlerinden yararlananların ise YUPASS sistemine entegrasyonu tamamlanmış olup, sistem 31/12/2016 tarihinde kullanıma açılmıştır. 01/02/2017 tarihinden itibaren ise bu ülke sigortalılarına YUPASS numarası ile provizyon verilmeye başlanılacaktır.

 Medula Eczane Provizyon Sisteminde dikkat edilecek hususlar aşağıda yer almaktadır.

01/02/2017 tarihinden itibaren bu kişiler için Medula Sistemini kullanan tüm sağlık hizmet sunucularınca e-rapor ve e-reçete düzenlenmesi gerekmekte olup, bu tarihten itibaren manuel düzenlenmiş reçete (“Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” ibaresi bulunan manuel reçeteler hariç) ve sağlık raporu kabul edilmeyecektir.

01/02/2017 tarihinden önce düzenlenmiş sağlık raporları sürelerinin sonuna kadar geçerli olup, sözleşmeli eczaneler tarafından sisteme işlenecektir.

01/02/2017 tarihinden önce düzenlenmiş sağlık raporlarına istinaden reçete karşılanırken rapor arkasında kayıtlı ilaçların doz bitiş tarihleri sözleşmeli eczaneler tarafından kontrol edilecek ve uygun olan reçeteler karşılanacaktır.

01/02/2017 tarihinden önce düzenlenmiş sağlık raporlarına istinaden reçete karşılanırken hastanın tedavisinde ilk defa reçete edilecek ilaçların Medula Eczane Provizyon Sistemi üzerinden takip edilmesi mümkün olamayacağından sistem tarafından kısıtlama yapılmayacak olup, rapor arkasında kayıtlı ilaçlar sözleşmeli eczane tarafından kontrol edilecek ve ilaç ilk defa kullanılıyor ise SUT’un 4.1.4 maddesinin 5. fıkrası doğrultusunda işlem yapılacaktır.

Hastanın tedavisinde ilk defa reçete edilecek raporsuz ilaçlarda ise sistem tarafından SUT’nin 4.1.4 maddesinin 5. fıkrası doğrultusunda işlem yapılacaktır.

Türkiye ile Avusturya, Belçika, Fransa ve Hollanda sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamındaki kişilerin emekli ve çalışan ayrımı yapılmadan ilaç ve reçete katılım payları Kurumla sözleşmeli eczaneler tarafından kişilerden tahsil edilir.        

HABERE YORUM KAT