Türkiye yolcularının “Gidişte sorun olmuyor” yanılgısı...

Türkiye yolcularının “Gidişte sorun olmuyor” yanılgısı...

Türkiye'ye girişlerde gümrük kurallarını önceden incelemeyen vatandaşlar havalimanlarında ve gümrük kapılarında sorun yaşıyor, ceza ödemek zorunda kalıyor.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlar bazen yanlış bilgi kurbanı oluyor. Gümrük kurallarını önceden incelemeyen veya kulaktan duyma bilgilerle yola çıkanlar, havalimanlarında ve gümrük kapılarında sorun yaşıyor, ceza ödemek zorunda kalıyor, hatta beraberindeki para ve altınları kaptırıyorlar. Vatandaşlarımızın en çok yanıldığı konulardan bir tanesi nakit para sınırı ile ilgili. Bilindiği gibi bir yolcunun gümrüğe bildirmeden yanında taşıyabileceği para miktarı 10 bin Euro’nun altında olmalı. Eğer bu miktarın üzerinde bir parayla seyahat etmek istiyorsanız bunu gümrük yetkililerine bildirmeniz gerekiyor. Bunu yapmadığınız zaman sınırı aşan miktara el konuluyor ve kişi ceza ödemek zorunda kalabiliyor.

Bazı vatandaşlarımız, bu kuralın hem gidiş, hem de dönüş yolculuğu için geçerli olduğunu bilmiyor. Yani örneğin Almanya’daki havalimanlarında gümrük memurları sadece Türkiye’den dönenlerde nakit para kontrolü yapmıyorlar. Aynı zamanda Türkiye’ye uçmak isteyenlere de “Yanınızda ne kadar para var?” sorusu yöneltiliyor. Bazı gurbetçilerin “Türkiye’ye gidişte sorun olmuyor” düşüncesiyle hareket etmesi, havalimanlarında sıkıntı yaşamalarına sebep oluyor. Hatta bu görüşü savunanlar, bu yanlış bilgiyi bir de etrafındakilere anlatarak toplum arasında yayılmasını sağlıyor.

Almanya’da Karlsruhe Baden Baden Havalimanı’nda benzer bir olay yaşandı. Bir yolcu, Türkiye’ye uçmak için yolcu salonunda beklerken gümrük memurları tarafından denetlendi. Yolcunun üzerinden 20 bin İsviçre Frank’ı çıktı. Ayrıca yanında 225 Euro ve 3615 Türk Lirası daha olduğu anlaşıldı. Geçtiğimiz ay yaşanan olayda 47 yaşındaki yolcunun, yolcu alanına geçmeden önce gümrük kontrol noktasından geçtiği ve yanındaki nakit parayı yazılı olarak bildirmediği tespit edildi. Hakkında yasal işlem başlatılan yolcu şimdi büyük ihtimalle para cezası ödemek zorunda kalacak.

Kaynak: Turizm Avrupa
Fotoğraf:Unsplash - lfcsfilipesousa

HABERE YORUM KAT