Türkiye Musevileri Hahambaşı'ndan İsraillilere: "Telaşa kapılmadan gelip tadını çıkarın"

Türkiye Musevileri Hahambaşı'ndan İsraillilere: "Telaşa kapılmadan gelip tadını çıkarın"

Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, İran kaynaklı tehdit gerekçesiyle vatandaşlarına seyahat uyarısında bulunmasına karşılık, İsrail vatandaşlarının Türkiye’yi ziyaret etmeye devam etmelerini söyledi.

Hahambaşı Haleva, İsrail gazetesi The Jerusalem Post'a verdiği röportajda, İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in uyarılarına karşın, İsraillilerin Türkiye'de kendilerini evlerinde gibi hissetmeleri gerektiğini söyledi.

"Gerçek tehditlerden çok daha fazla koparılan gürültü olduğunu" vurgulayan Haleva, “(Türk) Hükümeti adına sinagoglarımızı koruyan polis memurlarımız ve kimin cemaatin üyesi olup kimin olmadığını belirlemek için tesislerin güvenliğinin sağlamasına yardımcı olan topluluğumuzun genç üyeleri var.” diye konuştu.

“Türkiye yazın çok güzel, lütfen misafirimiz olun”

Haleva, şöyle devam etti:

“İsraillilerin (Türkiye’ye) gelip, ziyaret etmeye devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye çok güzel bir ülke. Telaşa kapılmadan gelip tadını çıkarabilirler. Ayrıca, sokakta konuşurken genellikle yaptıkları kadar yüksek sesle konuşmamalıdırlar. Türkiye yazın çok güzel, lütfen misafirimiz olun.”

“İsraillilerin Türkiye'de kendilerini evlerinde gibi hissetmeleri gerektiğini” söyleyen Hahambaşı, iki ülke arasındaki ilişkilerin son yıllardaki en iyi seviyede olduğuna vurgu yaparak, “Son birkaç ayda İsrail ile Türkiye arasında iyi bir ilişki gerçekleşti. İki ülke arasındaki ilişkilerde her şey yolunda. (İsrailli) Başkan Isaac Herzog, sinagogumuz Neve Şalom'daydı. Birlikte fotoğraf çekildik ve birlikte dua ettik.” dedi.

İran kaynaklı güvenlik tehdidi iddiasına da değinen Hahambaşı, “Bir sorun oldu ve İsrail Devleti ayağa kalktı, haklı olarak. Aksi takdirde bir şey olursa sorumlu olurlar ve önceden uyaramazlardı.” değerlendirmesinde bulundu.

Haleva, Türkiye'deki Yahudi kurumlarının güvenlik seviyesinde olağan dışı bir durum gözlemlenmediğini ve Yahudi kurumlarının güvenliği konusunda değişen bir şey olmadığını kaydetti.

Fotoğraf: Benny Rotlevy - Unsplash

 

 

HABERE YORUM KAT