Türkiye kökenliler en büyük grup: Almanya’da 21 milyon göç kökenli insan yaşıyor

Türkiye kökenliler en büyük grup: Almanya’da 21 milyon göç kökenli insan yaşıyor

Giderek yavaşlayan göçmen artış hızına rağmen, Almanya’da yaşayan 21 milyon insanın bir göç arka planına sahip olduğu belirlendi. Yeni Almanya’nın bu yapıtaşı, birçok konunun gözden geçirilmesini gerektiriyor.

Federal Almanya’da yaşayan her dört kişiden birinin kökleri Almanya sınırlarının dışında. Almanya’nın çoktan beridir bir göç ve göçmen ülkesi olduğunu bir kez daha vurgulayan yeni veriler, ülkedeki en önemli göçmen grubunun Türkiye kökenli insanlardan oluştuğunu da gösterdi. “Göç arka planına sahip” bu topluluk, ülkelere göre sıralandığında, Türkiye’yi Polonya ve Rusya ’nın izlediği gözleniyor. 

Göç arka planına sahip olanlar, bu istatistik çalışmasının sınır ve tanımlarına göre, ya kendisi Alman yurttaşı olarak doğmamış veya anne veya babasından en az biri Alman yurttaşı olarak doğmamış olanlardan meydana geliyor. 

Federal İstatistik Dairesi tarafından hazırlanan araştırma, Almanya’da yaşayan halkın yüzde 26’sının bir göç arka planına sahip olduğunu saptadı. Ancak göçmen giriş sayılarındaki artışın son bir yılda zayıfladığı anlaşıldı. Göçmen kökenlilerin üçte ikisi (yüzde 65) bir Avrupa ülkesinden geliyor. “Göçmenlerin” yüzde 22’si Asya kökenli. Araştırma, Suriye, Afganistan ve Irak gibi ülkeleri Asya’dan sayıyor.  

KÖKLERİ TÜRKİYE’DE OLANLAR 

Göçmen toplumu içinde Türkiye kökenlilerin oranı yüzde 13, onu yüzde 11 ile Polonya ve yüzde 7 ile de Rusya izliyor. Birçok araştırmadaki tahminlere göre, halen Almanya'da kökleri Türkiye'de olan 3 milyonun üzerinde insan yaşıyor. Kriz ve siyasi nedenlerle Türkiye'den Almanya'ya gelen yeni dönemin nitelikli işgücü göçüyle, bu sayıların daha da artmış olabileceği sanılıyor. 

Almanya’da en çok göçmen veya göç arka planına sahip insanın yaşadığı eyalet kuzeydeki Bremen. Bremen nüfusunun yüzde 36.5’i göç arka planına sahip. Hessen’de bu oran yüzde 34,4 ve Hamburg’da da yüzde 33,8. Bu oranlar doğudaki eyaletlerin en büyüklerinde ise yüzde 7 ile 8 arasında seyrediyor.  

Göç arka planına sahip ve Almanya’da yaşayan insanların yarısından biraz fazlası Alman pasaportu taşıyor. Yani her iki göç arka planına sahip insandan biri Alman vatandaşlığına geçmiş durumda. 

Araştırmanın en önemli bir bölümünü insanların meslekleri ve muhtemel gelir grupları oluşturuyor. Almanya’da temizlik işlerinde çalışanların yüzde 55’i göçmen kökenli. Yaşlı bakımında çalışanların yüzde 30’u, gıda ürünleri satan işletmelerde çalışanların da yüzde 28’i göç arka planına sahip. Tıbbi nitelikli sağlık hizmetlerinde görev yapanların yüzde 21’i, okullarda öğretmen ve benzeri eğitim hizmeti verenlerin yüzde 11’i, polis, mahkeme ve cezaevi memurlarının da yüzde 7’si göçmen kökenli. 

+49-FRANKFURT

FOTO: Georg Wendt/dpa 

HABERE YORUM KAT