Türkiye “işe yaramaz” önlük göndermişti: İngiltere’de “koruyucu ekipman” açmazı
İngiltere’de doktorların yarısı koruyucu ekipmanları ya kendileri satın alıyorlar ya da yardım kuruluşlarından temin ediyorlar. Diğer taraftan nisan ayında Türkiye'den gönderilen 400 bin koruyucu önlük ve malzeme normlara uymadığı için depolara kaldırıldı
İngiltere’de ülkenin sağlık sistemi NHS tarafından tüm sağlık sektörü çalışanlarına “ücretsiz” verilmesi gereken PPE (Personal Protective Equipment) stok ve üretiminin yetersizliği, gündemdeki yerini koruyor.
Doktorların yüzde 48’i kendi PPE’sini kendisi temin ediyor. İnternet üzerinden sipariş vererek ya da yardım kuruluşlarından “bağış” olarak temin ettikleri PPE’ler ile korona hastalarını iyileştirmek için çalışıyorlar.
The British Medical Association (İngiltere Tıp Birliği) tarafından yapılan araştırma verileri, PPE eksiğinin her geçen gün tamamlandığı ve malzeme temininde iyileşmeler görüldüğü sonucunu vermiş de olsa, 16 bin doktor üzerinde yapılan araştırma sonuçları, iyileştirmelerin yetersiz olduğunu, malzeme eksikliği konusunda büyük bir açmaz içinde bulunduğunu gösteriyor.
DOKTORLAR KONUŞMUYORLAR ÇÜNKÜ ÇÖZÜME İNANMIYORLAR
Yapılan araştırmada, doktorların yüzde 30’unun, sadece PPE yetersizliği değil, test kitlerinin yetersizliği, çalışan sayısının yetersizliği ve ilaç yetersizliği hakkında konuşmamayı tercih ettikleri, çünkü herhangi bir çözüme ulaşabileceklerine inanmadıkları belirtiliyor. Araştırmaya göre, doktorlara “kendilerini ne kadar güvende ve koruma altında hissettikleri” sorulduğunda, sadece üçte biri kendisini ya kısmen güvende hissettiğini ya da koruma faktörlerinin kısmen olduğunu ifade ediyor.
Hastanelerde çalışan doktorların yüzde 48’i kendi koruyucu ekipmanını kendisi satın alırken, “aile hekimlerinin” de yüzde 55’i kendi ekipmanını kendi temin ediyor.
Doktorların yüzde 28’i anksiyete, depresyon, strese bağlı psikolojik rahatsızlıkların bu salgın döneminde ağır çalışma şartları nedeniyle kendilerinde de belirdiğini söylerken, bunun iş kalitesine yansıdığına dikkat çekiyorlar.
ÖLEN SAĞLIK ÇALIŞANLARININ AİLELERİNE 60 BİN POUND YARDIM
İngiltere’de, salgın krizi başladığından bu yana, yaşamını yitiren sağlık sektörü çalanlarının sayısının 100’ü geçtiği ve hükümetin, yaşamını yitiren NHS çalışanlarının ailelerin 60 bin pound yardımda bulunacağı son günlerde öne çıkan haberler arasında yer alıyor.
Hükümetin bu açıklamasının ardından, anne ve babası doktor olan bir gencin The Guardian gazetesine yazdığı mektup ise yine öne çıkan haberler arasında.
Önce babasına, ardından da annesine koronavirüsü bulaşan genç, ebeveynlerinin kendi kendilerini tedavi ettiklerini, kendisi ve ağabeyinin de haftalardır kendilerini izole ederek yaşadıklarını söylüyor ve ekliyor: “Hükümet yaşamını yitiren NHS çalanlarının ailelerine 60 bin pound yardımda bulunacağını açıkladı ama bu parayı PPE temini için harcasaydı bu kadar çalışan ölmeyebilirdi. Annem ve babam arka arkaya koronaya yakalandılar ve her ikisinin de hastalığı ne kadar zor atlattıklarını gözlerimle gördüm. Anna ve babamı kaybetmekten bu kadar korktuğumu hiç hatırlamıyorum. Her ikisi de kendi PPE’lerini kendileri temin ettiler ve yeniden görevlerine geri döndüler.”
İngiltere hükümeti, 30 binin üzerinde can kaybı vakasıyla karşı karşıya olduğu bugünlerde, ABD’den sonra dünyada en çok kayıp veren ülke olarak, tüm PPE yetersizliği, test azlığı, personel noksanlığı gibi sorunlara rağmen, 11 Mayıs haftasında “kilitlerin” açılmasına dair Boris Johnson tarafından yapılacak açıklamaları bekliyor.
GÖZDE SAPANLI – BİRMİNGHAM
FOTO: Ashkan Forouzani on Unsplash