Türkiye ile Almanya arasında yeni vergi kıskacı

Türkiye ile Almanya arasında yeni vergi kıskacı

Türkiye, Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika ve Avusturya'da yaşayan kişilerin Türkiye'deki mali kazançlarıyla ilgili bilgileri paylaşmaya başladı. Peki bu uygulama özellikle Almanya'daki Türkleri nasıl etkileyecek?

"Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşması" çerçevesinde Türkiye, bu yıl ilk kez Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika ve Avusturya gibi Türkiye kökenli nüfusun yoğun olduğu ülkelerle de vergilendirme amaçlı bilgi paylaşımına başladı. Söz konusu ülkelerde ikamet eden, ancak Türkiye'de mevduat, yatırım hesapları veya sigorta poliçeleri olanların 2019 ve 2020 yıllarında sağladıkları gelir ve kazançlar artık Türk makamları tarafından Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika ve Avusturya'daki yetkili dairelere iletiliyor.

Türkiye, 2018 yılından itibaren bilgi paylaşımına geçme taahhüdünde bulunmasına rağmen sözleşmeyi uygulamaya başlamamış, Ankara'nın bu tutumu da ilgili ülkelerde "Türkiye kökenlilerin bilgilerini paylaşmayarak Türkiye'deki gelir ve varlıklarının ortaya çıkmasını engelleme çabası" olarak eleştirilmişti.

Küresel ölçekte vergi kaçakçılığıyla mücadeleyi hedefleyen anlaşma çerçevesindeki bilgi paylaşımı, Avrupa'da ikamet eden ve Türkiye'de finansal hesapları bulunan 5 milyon Türkiye kökenli için büyük önem taşıyor.

Zira bazı Türkiye kökenli göçmenler, özellikle Almanya'da Türkiye'deki gelirlerini bildirmeyerek vergi kaçırdıkları ve devletten haksız yere maddi yardım veya işsizlik parası aldıkları iddialarıyla karşı karşıya kalıyordu. Bu nedenle Ankara'nın Berlin ile otomatik finansal bilgilerini paylaşımı Almanya'da yaşayan yaklaşık 3 milyon Türkiye kökenli arasında uzun zamandır yoğun bir tartışma konusuydu.

Haberin tamamını DW Türkçe 'den okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
1 Yorum