Türkiye en çok Almanya’ya satıyor, en çok Rusya’dan alıyor

Türkiye en çok Almanya’ya satıyor, en çok Rusya’dan alıyor

Ticaret Bakanlığı 2022 yılı ocak ayı dış ticaret verilerini açıkladı. İhracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 artışla 17,6 milyar dolara ulaşırken ithalat ise yüzde 55 yükseliş göstererek 28 milyar dolara yükseldi.

2021'in ocak ayında 3 milyar 64 milyon dolar olan dış ticaret açığı, bu yılın ilk ayında 10 milyar 439 milyon dolara çıktı.
 
Verileri kamuoyuna açıklayan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, dış ticaret açığının ocak ayı dışalımının 9 milyar dolarlık kısmını oluşturan enerji ithalatının neden olduğuna işaret etti.
 
Ticaret Bakanı, ‘‘İhracatımız geçen yılın ocak ayına göre yüzde 17 artışla 17,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam tüm zamanların en yüksek ocak ayı ihracat rakamıdır. İthalatımız ise Ocak’ta yaşanan son yılların en ağır ve beklenmedik kış koşulları ve enerji fiyatlarındaki artışların bir sonucu olarak 28 milyar dolar olmuştur. Hedefimiz, 2022'de cumhurbaşkanımızın işaret ettiği 250 milyar dolar ihracat hedefini yakalamak ve geçmektir. Bizim ekonomideki rotamız bellidir; yatırım, üretim, istihdam ve ihracat. İhracatta elde ettiğimiz başarılar da rotamızda emin adımlarla ilerlediğimizin göstergesi olmuştur’’ dedi.


 
VOA Türkçe’nin aktardığı Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’nin ocak ayı ihracatında ilk sırada yine Almanya var.
 
1,6 milyar dolarla Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke olan Almanya’yı, 1,2 milyar dolarla ABD, 1 milyar dolarla İtalya, 0,948 milyar dolarla İngiltere ve 0,884 milyar dolarla Irak takip ediyor.
 
İhracatta ilk on sırada yer alan ülkeler Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 49 pay alıyor.
 
Türkiye’nin 2022 yılının ilk ayı ithalatında ise Rusya 4,5 milyar dolarla liderliğini koruyor. Onu 3,1 milyar dolarla ABD 3 milyar dolarla Çin, 1,4 milyar dolarla Almanya ve 0,7 milyar dolar İtalya izliyor.


 
İthalatta ilk on sırada yer alan ülkeler Türkiye’nin toplam dışalımındaki payı ise yüzde 58,6.

HABERE YORUM KAT