Türkiye altınlarını ABD'den aldı

Türkiye altınlarını ABD'den aldı

Türkiye, Zarrab davasında Halkbank ceza alır da el konulur endişesiyle, ABD'de bulunan altın rezervlerini İngiltere'ye ve İsviçre'ye taşıdı. 

BASEL - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ABD'de bulunan altın rezervlerini İngiltere'ye ve İsviçre'ye taşıdı. 

bz Basel gazetesinin haberine göre yaklaşık 19 ton altın, İsviçre'nin Basel şehrinde bulunan Uluslararası Ödemeler Bankası'na (BIZ) taşındı. Söz konusu bankanın 70 metre yüksekliğindeki merkezi, Basel'in en sıkı korunan binaları arasında gösteriliyor. Yaklaşık 600 kişinin çalıştığı banka binasının tıpkı bir konsolosluk gibi diplomatik dokunulmazlığı var. İsviçre emniyeti, binaya sadece bankanın başkanı veya genel müdürü izin verdiği takdirde girebiliyor. 

Jonas Hoskyn imzasıyla yayımlanan yazıda, Erdoğan'ın bu kararının ekonomik olmaktan ziyade siyasi nedenlere dayandığı belirtildi. Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin son dönemde çalkantılı olduğunu belirten yazar, Erdoğan'ın Merkez Bankası'nı daha güçlü kontrol edebilmek için ABD çıkarlarından bağımsız hareket etmek istediğini kaydetti. 

Gazetede yer alan analizde, altınların İsviçre ve İngiltere'ye taşınmasının bir diğer sebebi olarak da, ABD'de devam eden Rıza Zarrab ve Hakan Atila davasında, Halkbank'ın ceza alması durumunda yaptırım uygulanma ve Türkiye'nin varlıklarına el konulma ihtimali olması ifade edildi. 

Gazete, Türkiye'nin yaklaşık 560 ton olan altın rezervinin yarısından fazlasının İngiltere'de bulunduğunu, Basel'deki kısmın ise yaklaşık 19 tonluk bir bölüm olduğunu hatırlattı.

HABERE YORUM KAT