Türk Armin ''Türkiye'ye AB üyeliği yok'' dedi

Türk Armin ''Türkiye'ye AB üyeliği yok'' dedi

Almanya'da Hristiyan Birlik partileri, seçim programında Türkiye'ye ayrı bölüm ayırarak kendi iktidarlarında Türkiye'nin AB üyeliğinin söz konusu olmayacağı mesajı verdi.

Almanya'da Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Bavyera eyaletinde teşkilatlı kardeş parti Hristiyan Sosyal Birlik (CSU), 140 sayfalık seçim programında Türkiye'ye ayrı bölüm ayırdı. "Türkiye ile ilişkilerin yeniden düzenlenmesi" başlıklı bölümde Türkiye'nin Almanya ve AB için stratejik ve ekonomik açıdan büyük önem taşıdığı, ayrıca Türkiye ile Almanya'nın insani temaslar nedeniyle de yakın bir bağa sahip olduğu kaydedildi. "Bu nedenle Türkiye ile yakın işbirliğinden, Türkiye yönetimiyle açık, eleştirel ve yapıcı diyalogdan yanayız" ifadelerine yer verildi.

Programda, "Ancak Türkiye'nin demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı gibi AB'nin siyasi üyelik kriterleri hedefinden uzaklaştığını da gözlemlemekteyiz. Türkiye ile ilişkilerimizin yeni perspektiflere ihtiyacı var. Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği bizimle gerçekleşmeyecektir. Biz bunun yerine yakın bir ortaklık istiyoruz. Yeniden yakınlaşma yolunda ilk adım olarak ortak çıkarlar tanımlanmalı ve bunların hayata geçirilmesi için sözleşmeler karara bağlanmalıdır" denildi.

Haberin tamamını DW TÜRKÇE 'den okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT