Trump'ın Almanya'dan asker çekme planları şimdilik tepkisiz

Trump'ın Almanya'dan asker çekme planları şimdilik tepkisiz

Berlin, Trump yönetiminin Almanya'daki Amerikan askeri sayısında indirime gitme planlarını, resmi düzlemde yorumlamaktan kaçınıyor. Ancak Berlin ile Washington arasındaki mesafenin açıldığı gözleniyor.

Haziran başında Federal Almanya'da konuşlanmış 35 bine yakın Amerikan askerinden 9 bin 500'ünü geri çekme planları yaptığı duyurulan Donald Trump'a Berlin'den bir tepki gelmemesi dikat çekti. Angela Merkel yönetiminin bu tür haberleri aşırı önemsemekten kaçındığı gözlenirken, Almanya ABD'nin uluslararası operasyonlarının merkezinde durmayı sürdürüyor. 

 

Nitekim ilk duyumlar alındığında Berlin'e Washington'dan bu niyetlerle ilgili herhangi bir bilgi verilmediği basına yansımıştı. Alman Hükümeti Sözcüsü Stefan Seibert, bunu Amerikan yönetimi içinde bu konuda karşıtlar arası bir tartışma yürütüldüğüne dair bir işaret olarak değerlendirmiş, Berlin'in teyit edilmemiş haberleri yorumlamayacağını hatırlatmıştı. Özellikle Berlin'in bu tür duyumlara “hak ettiğinden daha fazla bir anlam vermek istememesi” dikkat çekti. Federal Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, hükümetin elinde bu tür planlarla ilgili herhangi resmi bir onay bulunmadığını vurgulamakla yetindi.

ASIL ABD DÜŞÜNSÜN!

Alman siyasi çevrelerinde tek tük “üzüntüler” dile getirildi. Medyadaki bazı yorumlarda ise Almanya'daki Amerikan birliklerinde kesintiye gidilmesi halinde asıl düşünmesi gerekenin ABD başkenti olacağı vurgulandı. 

Berlin hükümetinin diplomatik kanallardan gelen büyük baskıya rağmen asker çekme haberlerine en üst düzeyde bir yorum yapmaması, bu doğrultudaki gelişmelerin Berlin'i şaşırtmadığına bir kanıt olarak görüldü. 

Federal hükümete danışmanlık yapan Berlin'deki etkili düşünce kuruluşu SWP tarafından Trump'ın asker çekme planlarının medyaya yansımasından kısa süre önce hazırlanan raporda, Amerikan ekonomisinin “korona krizi” nedeniyle büyük bir daralma yaşadığına dikkat çekilmiş, devlet borçlarının GSYİH'nın yüzde 100'ünü aşabileceği, bu nedenle Trump yönetiminin yeni öncelikler belirlemek zorunda kalacağı kaydedilmişti. Haziran ayı başında yayımlanan bu SWP raporunda, ABD'nin Çin ile bir iktidar mücadelesine girişeceği için Avrupa'daki varlığında tasarrufa gidebileceği de belirtilmişti.

Bazı yorumlarda Almanya'nın, ABD'nin dış askeri operasyonları için merkezi bir rol oynadığına işaret edilerek, Trump yönetiminin burada büyük kesintilere gitmesinin kolay olmayacağının altı çizildi. Tepkisizlik, hem ABD'nin ilgisinin Çin'e yöneldiğine hem de uluslararası ilişkilerde bu ülkenin eski ağırlığının kalmadığına yeni bir işaret olarak değerlendirildi. 

BELİRSİZLİK SÜRÜYOR 

İlk kez Wall Street Journal'da yayımlanan bir haberde, Almanya'daki Amerikan askeri sayısının bu çekilme operasyonu sonucunda 25 bin ile sınırlanacağı iddia edildi. Bunun üzerine Avrupa'daki ABD Birlikleri'nin eski komutanlarından Ben Hodges, Der Spiegel'e yaptığı bir açıklamada bu adımın "devasa bir hataya” karşılık geldiğini hatırlattı. Hodges'e göre, Trump Almanya'da konuşlanmış ABD birliklerinin, ABD'nin güvenliği için ne kadar hayati önemde olduğunu anlamamış görünüyordu. 

Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, iki ülkenin işbirliğine verdikleri önemi anlatırken ikili ilişkilerin karmaşık bir dönemden geçtiğine işaret etmekle yetindi.

 

Henüz hangi üslerdeki birliklerde kesintiye gidileceği bilinmiyor. Federal Almanya dünyadaki Amerikan birliklerinin en önemli harekât merkezi. Ayrıca, bazı kaynaklara göre, bu 35 bin askerin yanı sıra, askerlere hizmet etmekle görevli 17 bin Amerikalı ve 12 bin de Alman sivil çalışan var. 

ABD, Almanya'daki üslerini ve bu üslerdeki birliklerini tüm Avrupa'daki askeri misyonlar ve eğitimler için kullanıyor. Irak, Afganistan'daki askeri harekâtlar, Afrika'daki askeri görevler de Almanya üzerinden yürütülüyor. Özellikle dış harekâtlarda yaralanan askerlerin Almanya'daki Amerikan hastanelerinde tedavi edildiği, bütün bu hizmetlerin Trump'ın hedeflediği üst sınırın gerçekleşmesi halinde mümkün olamayacağı belirtiliyor. 

+49 - BERLİN

HABERE YORUM KAT