Travmanın beyinde açtığı hasar bilim adamlarını şaşırttı

Travmanın beyinde açtığı hasar bilim adamlarını şaşırttı

ABD'li araştırmacılardan oluşan bir ekip, travma geçirmiş hastaların beyin taramalarını inceledi. Şaşırtıcı bir şekilde, travma anılarının beynin şimdiki zamandan sorumlu bölgelerinde depolandığı ortaya çıktı.

Travma yaşamış olanlar genellikle bu anı tekrar tekrar yaşarlar. Her seferinde sanki yaşanan kötü deneyim yeniden yaşanıyormuş gibi hissedilir. Araştırmacılar şimdi bunun nedenine ilişkin, kanıtlar buldu. Araştırmaya göre, travmatik anılar beynin genellikle geçmişin depolandığı bölgelerinde değil, şimdiki zamandan sorumlu bölgelerinde depolanıyor.

28 TRAVMATİK HASTA İLE ÇALIŞMA

Yale Üniversitesi ve Mount Sinai Hastanesi'ndeki ABD Icahn Tıp Fakültesi'nden bir araştırma ekibi, travma sonrası stres bozukluğu olan 28 hastanın MR görüntülerini inceledi. MR sırasında katılımcılara önceden kaydedilmiş kendi anıları dinletildi.

Araştırmacılar daha sonra beyinlerden alınan görüntülerde belirgin farklılıklar gördüler. Hastalar, bir aile üyesinin ölümü gibi üzücü anıları dinlediklerinde, beynin anıları organize eden ve onları bir bağlama oturtan bölümü olan hipokampüste yüksek düzeyde aktivite görüldü.

Ancak, cinsel istismar veya saldırı gibi travmatik anıları dinletildiğinde, hipokampüs aktive olmadı. Bunun yerine, anılarla ilgisi olmayan ancak güncel olaylarla ilgili olan bölgeler aktifti.

Icahn Tıp Fakültesi'nde nörolog olan ve çalışmanın yazarlarından Daniela Schiller New York Times'a yaptığı açıklamada, "Beyin farklı anılar için farklı bir durumdadır" dedi. Normal üzücü anılar söz konusu olduğunda beyin geçmişe ait bir durumdadır; travmatik anılar söz konusu olduğunda ise şimdiki deneyime ait bir durumdadır.

TRAVMA ŞİMDİKİ ZAMANININ ÜZERİNİ ÖRTER

Araştırmacılara göre, travmatik anılar geçmiş olarak değil, "şimdiki anı bastıran geçmiş olayların parçaları" olarak saklanır: Bir anlamda travma şimdiki zamanı örtüyor.

Bulgular, travmadan etkilenenlere ne tür bir tedavinin yardımcı olabileceğine dair ipuçları sağlayabilir. Yüzleşme terapisi travma hastaları için sıklıkla kullanılır. Bu, travmadan etkilenen kişilerin zihinsel olarak kendilerini kaygıya neden olan durum, duygu ya da düşüncelerle yüzleştirmelerini içerir. Hasta kötü anıları geçmişle ilişkilendirmeyi ve böylece şimdiki zamanda onlardan uzaklaşmayı öğrendiği için bu yöntemin etkili olduğu düşünülüyor.

ARTI49