Toplum salgına karşı duyarsız: Almanya koronada ikinci raunda ne kadar hazırlıklı?

Toplum salgına karşı duyarsız: Almanya koronada ikinci raunda ne kadar hazırlıklı?

Almanya’ya korona salgınıyla ilgili ikinci dalganın gelip gelmeyeceği henüz belirsiz. Hastaneler, hekimler ve belediyeler ikinci raunda hazırlıklı olsalar da, tırmanan salgına karşı toplumdaki duyarsızlık alarm veriyor.

Yükselen vaka sayıları, belirsiz enfeksiyon zincirleri ve daha küçük çaplı enfeksiyon odaklarına bakıldığında Almanya’da ikinci dalga hakkında artan bir endişe hakim. Marburg Tabipler Odası ikinci dalganın çoktan başladığını bildiriyor. Uzmanlar vaka sayısının mart ve nisan ayları ile kıyaslanamasa da artışta olmasından dolayı kaygılarını dile getiriyorlar.

Alman Belediyeler ve Şehirler Birliği Genel Müdürü Gerd Landsberg, Alman Basın Ajansı DPA’ya yaptığı açıklamada ilk enfeksiyon dalgasından tecrübe kazanan belediyeler ve kurumların ikinci dalgaya hazırlıklı olduğunu belirtti. Landsberg test kapasitelerinin ve korunma tedbirlerinin ilk baştaki duruma göre çok daha iyi olduğunu, ancak halktaki salgına karşı duyarsızlığın kendilerini fazlasıyla endişelendirdiğini söyledi. 

UYANIK OLUN ÇAĞRISI

Uzmanlar da toplumda salgına yönelik,  azalan bir tehlike farkındalığı konusunda endişelerini dile getiriyorlar. Araştırmalara göre birçok insan kendisini bugün üç ay öncesine göre daha güvende hissediyor. 

Robert Koch Enstitüsü, kısa bir süre bir açıklama yaparak korona ile mücadele kurallarına uyulmamasından şikayet etti. Kiel Kriz Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Frank Roselieb ise salgın hastalıkların “sessizce ilerleyen bir kriz” olduğunu, geçen sürede  pek bir şey olmamasına rağmen uyanıklığı elden bırakmamak gerektiğini söyledi. 

Öte yandan Kamu Kurumlarında Görev Yapan Tabipler Birliği Başkanı Ute Teichert salgın başladığı sağlık dairelerinin personeli sayısını neredeyse ikiye katladığını, ancak zamanla bunun büyük ölçüde geri çekildiğini belirtti. Teichert, vaka sayıların artmasıyla, enfeksiyonları izlemek için daha fazla personele ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. 

KORONA APP’İ 16,6 MİLYON KEZ İNDİRİLMİŞ

Diğer taraftan Almanya’da 16 Haziran’dan bu yana korona uyarı cep uygulaması da  enfeksiyon zincirlerini izlemek ve zinciri kesmeye yardımcı olmak için tasarlandı. Almanca, İngilizce ve Türkçe olarak mevcut ancak Arapça ve Rusça gibi başka versiyonlar da planlanıyor. 

Korona uyarı cep uygulamasının kısa sürede  yaklaşık 16.6 milyon kez indirildiği bildirildi. 

+49 – BERLİN

FOTO: Jonas Güttler/DPA

HABERE YORUM KAT