TOAB’da yeni dönem: Gündelik siyasetten arınmış dil ve kültür ilkesi

TOAB’da yeni dönem: Gündelik siyasetten arınmış dil ve kültür ilkesi

Esslingen Nürtingen Türk Okul Aile Birlikleri Derneği’nde (TOAB) Güven Toymaz başkanlığında yeni yönetim göreve başladı. Hedefte siyasetten arınmış dil ve kültür ilkesi ile yozlaşmamış anadil ve kültür eğitimi var.

Almanya’da bünyesinde 16 birlikle faaliyet gösteren Esslingen Nürtingen Türk Okul Aile Birlikleri Derneği’nde (TOAB Ess/Nür) yeni dönem için hazırlıklar yoğunlaştırıldı. 

Genel kurulda oy birliğiyle yeniden başkan seçilen Güven Toymaz “Almanya ağırlıklı olmak üzere Avrupa’da siyasetten arındırılmış bir dil ve kültür imaj çalışmasına öncülük edilmesi gerekiyor, buna dil ve kültür seferberliği de diyebiliriz” dedi.

TÜRKÇE DERSLERİNE İLGİ AZALIYOR

Çok dilliliğin ve çok kültürlülüğün Alman kamuoyuna, eğitim sistemine sistematik olarak yerleştirilmesi için çalışan dini ve siyasi tarafsızlığı olan kültür ve eğitim derneklerinin desteklenmesi gerektiğini kaydeden Toymaz, şöyle konuştu: 

“Ancak bu şekilde toplumun her kesiminden gelecek destekle çocuklarımızı kültür yozlaşmasından kurtarabiliriz. Toablar dini ve siyasi tarafsızlığı olan, eğitim ve kültür çalışmalarından dolayı radikal kurum ve kuruluşlar hariç her kesimden insana hizmet getirmek, eğitim alanında problemleri olan herkese hizmet etmek için hayattadır. Ancak genel resme baktığımızda maalesef Türkçe ve Türk kültürüne gençlerimizin gösterdiği ilgi giderek azalmaktadır. Yeni dönemde bunların neden – sonuç ilişkilerini daha derinlemesine bilimsel platformlarda araştırmayı hedefliyoruz.” 

Korona günlerinde üyelerin geniş katılım gösterdiği genel kurulda Başkan Güven Toymaz özetle şunları aktardı:

KURUMSALLIK VE KAYNAK VURGUSU

“Anadil derslerinin önemini kavrayabilmek için öncelikle anadilin öneminin çok iyi bilinmesi gerekir. Almanya’daki 600 bin Türk kökenli öğrenciden sadece yüzde 20’si Türkçe derslerine giriyor. Alman eğitim sistemi içindeki yerimiz ve verilen genel haklar anlamında da çalışmalarımız olacaktır. Sivil toplum kuruluşları yürütme yargı yasama ve medyadan sonra en önemli güç kaynağı olduğu ise unutulmamalıdır. Sivil toplum kuruluşlarının ortak problemlerin başında kurumsallaşamama, profesyonelleşememe, kaynak sorunları gelmektedir. Para, insan, bilgi ve iletişim kaynaklarını sağlayamayan kurumsallaşamayan kuruluşların ise başarılı olmaları mümkün değildir.

TOAB Ess / Nür Başkanı Güven Toymaz

EŞİT EĞİTİM

Yaratıcı kadroların bir araya getirilmesi altyapı ve profesyonellik olmaması maalesef katılımı olumsuz etkiliyor. Almanya ve AB fonlarına ulaşmak için, proje bazlı faaliyetler göstermek için, donanımlı bir merkez, bilgi altyapısı ve buna uygun kadroları bulup bir araya getirmemiz gerekmektedir. Alman siyasileri, özellikle eğitim-öğretim konularında üzerlerine düşen maddi, organik ve pedagojik sorumlulukları yerine getirmezken sosyal ve demokratik hukuk devletinin en önemli temellerinden biri herkesin eşit eğitim koşullarına sahip olmasıdır. Almanya ağırlıklı olmak üzere Avrupa’da siyaseten arındırılmış bir dil ve kültür imaj çalışmasına öncülük edilmesi gerekiyor, buna dil ve kültür seferberliği de diyebiliriz.”

Öte yandan, genel kurulda belirlenen yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:

Güven Toymaz, Turgut Mutlu, Fevzi Karaceylan, Fatma Höke, Hatice Köprücü, Bülent Cantürk, Betül Sarılı, Halit Karababa, Fatma Karababa, Ebru Koca, Zöhre Karakayıkçı, Ahmet Usluy. Divan Başkanlığını öğretmen Ali Gülbahar’ın üstlendiği kurulda Divan Başkan Yardımcılıklarını Ebru Koca ve  öğretmen Cengiz Yurdakul yürüttü. Genel kurulda Bölge Koordinatör Öğretmeni Ahmet Ceylan da hazır bulundu.

+49 – ESSLİNGEN

HABERE YORUM KAT