Temu ve Shein gibi Çinli devlere Avrupa’da vergi freni geliyor
Shein ve Temu gibi Uzak Doğu kökenli ultra ucuz alışveriş platformları Avrupa pazarına hızla yayılırken, hem yetkili makamlar hem de geleneksel ticaret bu akından ciddi şekilde etkileniyor. Düşük fiyatlar birçok tüketiciyi cezbetse de, ürün kalitesi ve denetim maliyetleri büyük soru işaretleri doğuruyor.
AB Komisyonu’ndan yeni öneri: Paket başına sabit ücret
Avrupa Komisyonu, üçüncü ülkelerden gelen düşük değerli ürünlerin oluşturduğu yükü hafifletmek amacıyla paket başına 2 euro sabit ücret alınmasını gündeme aldı. Der Spiegel’in ulaştığı bir belgeye göre, bu uygulama ile artan gümrük ve denetim maliyetlerinin karşılanması hedefleniyor.
AB Parlamentosu İç Pazar Komitesi Başkanı Anna Cavazzini’ye göre, bu önlem doğrudan Temu ve Shein gibi firmaları hedef alıyor. “Düşük değerli bireysel paket fenomeni oldukça yeni ama Shein ve Temu gibi platformlarla giderek büyüyor. Mevcut Avrupa gümrük sistemi bu kadar parçalı sevkiyata hazır değil,” diyor Cavazzini.
Milyarlık gelir potansiyeli var
AB Komisyonu’na göre, 2023 yılında günde ortalama 12 milyon paket Avrupa’ya ulaştı. Bu, önceki yıllara kıyasla ciddi bir artış anlamına geliyor. 2024 yılı boyunca 150 euro gümrük eşiğinin altında olan 4,6 milyar paketin %91’i Çin’den geldi.
Bu paketler için önerilen 2 euroluk ücret, potansiyel olarak yılda 9,2 milyar euroluk gelir anlamına geliyor. Ancak bu uygulama, platformların stratejisini de değiştirebilir: Belki de daha büyük sevkiyatlarla çalışarak maliyetleri düşürmeye çalışabilirler. Bu da gümrük denetimlerinin işini kolaylaştırabilir.
Sadece ilk adım: 150 euro sınırı kalkarsa ne olur?
AB Parlamentosu Ticaret Komitesi Başkanı Bernd Lange’ye göre, bu 2 euroluk ücret yalnızca ilk adım. Asıl fark yaratacak adımın 150 euroluk gümrük muafiyet sınırının kaldırılması olduğunu belirtiyor. Böylece hem parça parça gönderimlerin önüne geçilecek hem de ürünlere doğrudan vergi uygulanacak.
ABD’de benzer bir uygulamanın başarıyla yürütüldüğünü belirten Lange, özellikle Shein ve Temu’nun ABD’deki ticaretlerinin daralmasıyla birlikte gönderileri Avrupa’ya kaydırdığına dikkat çekiyor.
Çin’den doğrudan kapıya teslim
Temu, birçok satıcının ürün sattığı bir online pazar yeri. 2023 baharında Almanya’da faaliyete geçti ve özellikle düşük fiyatları ve agresif indirim kampanyalarıyla dikkat çekti. Siparişler genellikle doğrudan üreticiden müşteriye gönderiliyor.
Shein ise hem üretici hem satıcı hem de pazar yeri olarak çalışıyor. Çin’de kurulan ancak bugün Singapur merkezli olan şirket, mağaza ya da büyük depolar kullanmadan doğrudan tüketiciye satış yaptığı için ürün fiyatlarını çok düşük tutabiliyor. Hızlı moda trendlerine anında cevap verebilmesi, şirketi sektörün en etkili oyuncularından biri hâline getiriyor.