Tehlikeli gelişme: Avusturya’da İslam düşmanlığı katlanarak büyüyor

Tehlikeli gelişme: Avusturya’da İslam düşmanlığı katlanarak büyüyor

Avusturya’da Müslümanlara karşı ırkçı saldırıların artışı bir kez daha belgelendi. Viyana'daki “İslam Düşmanlığı-Müslüman Karşıtı Irkçılık Belgeleme ve Danışma Merkezi”ne göre 2019'da 1051 saldırı olayı yaşandı.

Avusturya'da İslam karşıtı kamuoyunun, aşırı sağ partilerin bu alandaki propagandasını artırması nedeniyle yeni boyutlar aldığı ve tehlikeli bir düzeye yaklaştığı uyarısı geldi. Viyana'da yerleşik  “İslam Düşmanlığı-Müslüman Karşıtı Irkçılık Belgeleme ve Danışma Merkezi” (Dokumentations- und Beratungsstelle Islamfeindlichkeit & Antimuslimischer Rassismus) 2018 yılında Avusturya'da İslam düşmanlığı sonucu 540 saldırı olayının gerçekleştiğini, ancak bu rakamın 2019'da 1051 ile neredeyse iki katına çıktığını bildirdi. 

Merkez'den yapılan açıklamada, belgenen olayların nefret ve kışkırtmanın yayılmasıyla ilgili olduğuna dikkat çekildi. Viyana'da 20 yıldır düzenli yayın yapan “Yenivatan” gazetesinin haberinde özellikle aşırı sağ eğilimli Avusturya Özgürlükçü Partisi'nin (FPÖ) eylemleriyle bu havanın daha da ağırlaştığı vurgulandı. Haberde şöyle denildi: 

“Bu alan 2019’da tam olarak 760 vaka sayısından oluştu. Yetkili, belgelenmiş nefret ve kışkırtma vakalarının yüzde 92’si internette olduğu için artışı medya ve sosyal medyanın daha yoğun izlenmesine bağladığını belirtti.

5. Müslüman Karşıtı Irkçılık Raporu'na göre, diğer 118 vakada (yüzde 11) hakaret, 79 vakada (yüzde 7) mülk hasarı ve 43 vakada (yüzde 4) eşitsizlik vardı. Bu vakalar çoğunlukla çevrimdışı alanda gerçekleşti.

İlk kez, cinsiyete göre dağılımda erkeklerin ırkçı eylemlerden kadınlardan daha fazla etkilendiğini göstermektedir. Cinsiyetin bilindiği toplam 193 vakanın 105’i, erkekleri 87’si kadınları etkiledi. Müslüman erkeklere yönelik kayıtlı eylemlerin çoğu internette (neredeyse yüzde 90) gerçekleşti ve çoğunlukla nefretin yayılmasıyla ilgiliydi. Müslüman kadınlara yönelik eylemlerin yüzde 85'i çevrimdışı gerçekleşti, davaların yarısında etkilenenlere hakaret edildi.

FPÖ KAMPANYASI 

2019’daki vaka sayıları özellikle nisan (143), ekim (137), mart (117) ve mayıs (116) aylarında yüksekti. Dokümantasyon merkezi burada FPÖ’nün 'nüfus değişimi' ve 'kademeli İslamlaştırma' gibi terimleri kullanan bir kampanyayla bağlantısını görüyor. Ayrıca, ilkokullarda başörtüsü yasağı kararının Avusturya’da Müslüman karşıtı ırkçı bir ruh haline yol açtığına inanılmaktadır.

Raporda genel olarak başörtüsü tartışmalarına yönelik eleştiriler de bulunuyor. Bu eleştiri, başörtüsünün Avusturya’da siyasi bir sembol olarak kullanıldığı, Müslüman kadınların başörtüsü kullanma motivasyonlarının göz ardı edildiği ve başörtüsünün toplumsal cinsiyet eşitliğine bir tehdit olarak sunulduğunu kapsıyor.

İslamofobi Dokümantasyon Merkezi’nin hükümete karşı talepleri arasında, Müslüman kızların eğitime erişimini zorlaştırabileceği öne sürülerek, başörtüsü yasağının kaldırılması yer alıyor.”

+49 – VİYANA

KAYNAK: yenivatan.at

HABERE YORUM KAT