Tebdil-i kıyafetle 'sığınmacı avı'na çıkacaklar

Tebdil-i kıyafetle 'sığınmacı avı'na çıkacaklar

Belçika polisinin, halkın tepkisini çekmemek için büyük operasyonlardan kaçınacağı, sivil kıyafet giyen polis yetkililerinin bir günde 10-12 sığınmacı olacak şekilde gözaltına alacağı iddia edildi.

BRÜKSEL - Belçika polisinin, daha önce de müdahalede bulunduğu Brüksel'in merkezindeki bir parkta yaşayan sığınmacılara yönelik yeni operasyon düzenleyeceği, tepki çekmemek için sığınmacıları düşük sayılarda gözaltına alacağı öne sürüldü.

Belçika resmi haber ajansı Belga'nın ismini vermek istemeyen bir polis yetkilisine dayandırdığı haberinde, Belçika Federal Polisinin halkın tepkisini çekmemek için büyük operasyonlardan kaçınacağı, sivil kıyafet giyen polis yetkililerinin, Maximilian Park'ta kalan sığınmacıları bir günde 10-12 kişi olacak şekilde gözaltına alacağı iddia edildi.

Haberde, Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon ile Mülteci ve Göç Bakanı Theo Francken'ın tepki çekmemek için küçük operasyonları tercih ettiği yazıldı.

Maximilian Park'ta kalan çoğu sığınmacı Eritre ve Sudan'dan geliyor ve İngiltere'ye geçmeyi amaçlıyor.

"Bu davranış insanlık dışı"

Geçen ağustos ayında parktaki sığınmacılara müdahale eden polis, bir hafta içinde 160 sığınmacıyı gözaltına almıştı.

Humain adlı Belçika yardım kuruluşu, "Sığınmacılar son günlerde artan polis kontrollerinden tedirgin oluyor. Polis sadece park ve tren garında kalan sığınmacıları değil, yardım kuruluşlarının bölgede dağıttığı kahvaltı için gelen sığınmacıları da gözaltına alıyor. Bu davranış insanlık dışı." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Francken'a tepki devam ediyor

Öte yandan Sudanlı sığınmacılara ilişkin politikası nedeniyle Mülteci ve Göç Bakanı Francken'a yönelik tepkiler devam ediyor. Geçen yıl Sudan'ın Brüksel Büyükelçiliği ile vardığı anlaşmayla ülkede yasa dışı kalan Sudanlı göçmenlerin Sudan'dan gelen bir heyet tarafından tespit edilerek ülkelerine geri gönderilmesini kararlaştırılan Francken'a yönelik istifa çağrıları sürüyor.

Belçika'daki insan hakları grupları, Sudan'dan gelen heyetin özellikle siyasi bağlantıları olan sığınmacıları tespit edeceğini, bu kişilerin Sudan'a iadesinden sonra tehlikeyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunuyor.

HABERE YORUM KAT