Tayvan'dan Elon Musk'a: Satılık değiliz

Tayvan'dan Elon Musk'a: Satılık değiliz

Musk, geçtiğimiz hafta Los Angeles'ta düzenlenen "All-In" zirvesinde yaptığı konuşmada Tayvan'ı Çin'in ayrılmaz bir parçası olarak gördüğünü belirtti.

Elon Musk'ın Tayvan ve Çin ile ilgili açıklamaları gündeme bomba gibi düştü. Musk, geçtiğimiz hafta Los Angeles'ta düzenlenen "All-In" zirvesinde yaptığı konuşmada Tayvan'ı Çin'in ayrılmaz bir parçası olarak gördüğünü belirtti. Bu sözleri Tayvan'da büyük bir tepki yarattı.

Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu, Twitter üzerinden Elon Musk'a hitap ederek, "Tayvan satılık değildir" dedi. Wu, ayrıca Musk'ın sahibi olduğu sosyal medya platformu X'in Çin'de yasaklandığını hatırlatarak, Çin'e açılması gerektiğini söyledi. Bakan, "Belki de yasaklamanın iyi bir politika olduğunu düşünüyordur, tıpkı Ukrayna'nın Rusya'ya karşı Starlink'i kapattığında olduğu gibi" dedi ve şunları ekledi: "Dinle; Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin bir parçası değil ve kesinlikle satılık değil!"

Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti tarafından topraklarının bir parçası olarak görülse de 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığını sürdürmektedir. Çin, Tayvan'ın uluslararası alanda tanınmasına ve diplomatik ilişkiler kurmasına karşı çıkmakta ve "Tek Çin" ilkesini vurgulamaktadır. Bu nedenle Tayvan'ın bağımsızlığı konusu uluslararası bir tartışma konusu olmaya devam etmektedir.

HABERE YORUM KAT