Talihsiz başlık: Gazeteciden ARD ve Tagesschau’ya “anadil ayarı”

Talihsiz başlık: Gazeteciden ARD ve Tagesschau’ya “anadil ayarı”

Almanya’da okul öncesi her beş çocuktan birinin evinde Almanca konuşulmadığı yönündeki haberi “Evde neredeyse hiç Almanca konuşulmuyor” başlığı ile veren ARD kanalındaki haber programı “tagesschau”ya Twitter’dan “anadil ayarı” verdi.

Muhalefet partilerinden Hür Demokrat Parti’nin (FDP), federal hükümetin bu konudaki çabalarını artırmasını istediği haberi veren Alman kamu kurumu ARD kanalındaki “Tagesschau” haber programının Funke Medya Grubu’na ait bir görseli “Kaum Deutsch zu Hause” (Evde neredeyse hiç Almanca konuşulmuyor) başlığı ile vermesini eleştiren gazeteci Özdamar meslektaşlarına başlık seçiminin “talihsiz” olduğu mesajını verdi. 

Batı Alman Radyo ve TV Kurumu WDR Türkçe Servisi Koordinatörü Tuncay Özdamar Twitter’da “tagesschau” programını etiketleyerek yaptığı paylaşımda tepkisini şöyle dile getirdi: 

“Tagesschau gibi bir programın çocukların evlerinde anadillerini konuşmasını suç işlemişler gibi göstermesi inanılmaz. Sevgili meslektaşlarım affedin ama, attığınız başlık çok talihsiz!” 

Gazeteci Tuncay Özdamar’ın Almanca paylaştığı Tweet’e çok sayıda Türk ve Alman kullanıcıdan da destek geldi. Anadilini iyi konuşan çocukların ikinci dili de en az o kadar iyi öğrendiğine işaret eden takipçileri, anadilin büyük önem taşıdığına buna karşılık Almanca eğitiminin yuvalarda çok daha güçlü bir konseptle verilmesi gerektiğine de işaret ettiler. 

EVDE ALMANCA KONUŞULMUYOR

Öte yandan Federal Almanya’da, parlamentoda grubu bulunan muhalefet partilerinden FDP’nin, Aile Bakanlığına yönelik soru önergesine verilen yanıt, ülke çapında okul öncesi eğitim gören ve çocuk yuvalarına giden yaklaşık 3,2 milyon çocuktan 675 bininin ailesinde öncelikli olarak Almanca konuşulmadığını ortaya çıkardı. Funke Medya Grubu’na bağlı gazetelerin, Aile Bakanlığının verdiği yanıta dayandırdıkları habere göre bu da, okul öncesi çağdaki toplam çocukların yüzde 21,4’üne karşılık geliyor. 

DW Türkçe’nin bir haberinde, açıklanan bu verilerin Almanya’da, evlerinde Almanca konuşulmayan ya da çok az konuşulan yuva ve anaokulu çocuklarının oranının artmaya devam ettiğini ortaya koyduğuna dikkat çekildi. 

Halen yürürlükte olan uygulamaya göre, Almanca eğitime ağırlık veren çocuk yuvaları Federal “Dil Yuvaları” programından yılda 25 bin avro teşvik alabiliyor. Aile Bakanlığının soru önergesine verdiği yanıta göre bu tutar 2021’de de aynı kalacak. Bu, 2016’dan bu yana değişmeyen devlet desteğinin önümüzdeki yıl da aynı kalacağını gösteriyor. Almanya çapında her on yuvadan birinde, söz konusu program kapsamında Almanca dil eğitimine ağırlık veriliyor.

+49 – BERLİN

HABERE YORUM KAT