Takmak mı zor, atmak mı zor? Almanya derste maske zorunluluğunu tartışıyor

Takmak mı zor, atmak mı zor? Almanya derste maske zorunluluğunu tartışıyor

Federal Almanya’nın Schleswig-Holstein, Brandenburg ve Berlin eyaletlerinde okullar açıldı. Ülkede gündemin ilk maddesi, sınıflarda ders sırasında maske takma zorunluluğu.

Federal Almanya’nın Schleswig-Holstein, Brandenburg ve Berlin eyaletlerinde öğrenime başlayan okullarla birlikte maske tartışması da yeni boyutlar kazandı. Almanya’da geçen hafta da Mecklenburg-Vorpommern ve Hamburg eyaletlerinde dersler başlamıştı.

DW Türkçe’nin haberine göre, Schleswig-Holstein Eğitim Bakanı Karin Prien yeni ders yılı öncesinde öğrenci ve öğretmenlere ilk iki hafta derslerde de dahil olmak üzere maske takma tavsiyesinde bulundu. Brandenburg eyaletinde ise merdivenlerde, koridorlarda ve kantinde öğrenci ve öğretmenler için maske takma zorunluluğu bulunuyor. Sınıflarda ve okul bahçesinde ise maske takmak mecburi değil. Öğretmenlerden kendi aralarında en az 1,5 metre sosyal mesafe bırakmaları istenirken, bu, öğrencilerden istenmiyor. Sınıflardaki oturuş düzeninin ise yakın teması en asgariye indirecek şekilde olması gerekiyor.

Berlin eyaletinde de benzer şekilde okul binasında, koridor ve merdivenlerde maske takma zorunluluğu bulunurken sınıf ya da okul bahçesi içinde maske takmak mecburi değil.

Almanya’nın Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde koronavirüs vakaları görülmesi üzerine iki okul, ilk haftanın sonunda tekrar kapatılmıştı.

SINIFLARDA MASKE ŞART 

Öte yandan, DPA'nın haberinde, Alman Öğretmenler Birliği Başkanı Heinz-Peter Meidinger sınıflarda mutlaka maske takılması gerektiğini belirtti. Passauer Neue Presse gazetesine konuşan Meidinger, “Ne öğrenciler ne de öğretmenler böyle bir şeyin taraftarı, ama muhtemelen hepimizin yapması gereken bir fedakârlık, eğer ikinci bir enfeksiyon dalgasını önlemek istiyorsak” dedi. Meidinger, süpermarketlerde, otobüslerde, trenlerde, restoranlarda ve toplu etkinliklerde maske zorunluluğuna dikkat çekerek, bunun sınıflarda bulunmamasının “anlaşılmaz” olduğunu savundu. 

Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) Başkanı Marlis Tepe de, “Eğer hükümetler bizi okula göndermek istiyorsa ve mesafeyi garantileyemiyorsa, en azından yaşça büyük öğrenciler için maske daha güvenlikli bir yol” şeklinde konuştu. 

Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Başbakanı Armin Laschet de ders sırasında maske takma zorunluluğunun mantıklı olduğunu söyledi. ZDF’e bir açıklama yapan Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili siyasetçi “Mesafenin sağlanamayacağı her yerde işin başında dikkatli olmalıyız” diye konuştu. 

Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde sınıflarda yaşça büyük öğrencilere maske zorunluluğu bulunuyor.

+49 – BERLİN

FOTO: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/dpa

HABERE YORUM KAT