Süt ve süt ürünlerine bir zam uyarısı daha!

Süt ve süt ürünlerine bir zam uyarısı daha!

Almanya’da Süt Ürünleri Derneği, vatandaşları süt ürünleri fiyatlarının önümüzdeki haftalarda yüzde 20’ye kadar artabileceği konusunda uyarıyor.

Sorumlu endüstri derneğine göre, süt ürünleri yakında önemli ölçüde daha pahalı hale gelebilir. . Neue Süt Ürünleri Endüstrisi Derneği Genel Müdürü Björn Börgermann, “Uzun sözleşme süreli süt ürünlerinin fiyat güncellemesi henüz müşteriye yansımadı, güncel fiyatlar önümüzdeki haftalarda ve aylarda marketlere yansıyacak” dedi.

Börgermann, "Yüzde 20'lik artış oranları pekâlâ mümkün olabilir," diye devam etti. Bununla birlikte, kesin fiyatlar mandıralar ve ticaret şirketleri arasında da pazarlık konusu olmaya devam ediyor.

Çiftçiler derneği başkan yardımcısı Karsten Schmal, gelir artışının çiftçilere tam olarak yansıtılması gerektiğini talep etti: “Organik veya konvansiyonel olup olmadığına bakılmaksızın, süt üreticisi fiyatlarının artması gerekiyor” dedi. Ek olarak, çiftçiler gelecekte inekleri için yeterli miktarda yem bulunup bulunmayacağı konusunda endişeli.
Federal İstatistik Ofisi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Nisan ayında enflasyon oranı yüzde 7,4 ile 40 yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesi oldu. Enflasyonun temel nedeni, Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik saldırgan savaşı sonucunda enerji ve hammadde fiyatlarındaki artış olarak belirlendi. Gıda ürünleri fiyat artışlarından özellikle etkilendi. Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre ortalama yüzde 8,7 daha pahalıya mal oldu. Mart ayında bu oran yüzde 6.2 idi.

Ekonomistler, fiyat artışlarının düşük gelirli hane halkları üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceği konusunda uyarıyorlar. Bu nedenle ek destek sağlamak için önlemler talep ediyorlar. Tüketici danışma merkezinden Federal Devlete bir öneri ise, daha yoksul insanlara vergiden muaf meyve ve sebzeler sunmak.

Haber Çeviri:Tuğba Ünal
Fotoğraf: Unsplash - shootdelicious

HABERE YORUM KAT